
Kulinarika / stran 286

Horoskop za sredo, 29. avgusta
Če verjamete ali ne, bolje je, da ste na vse pripravljeni!

To znamenje horoskopa je nagnjeno k povzročanju drame
S tem si zagrenite življenje!

Jušne osnove in omake
Danes je na trgovskih policah na voljo obilica industrijsko pripravljenih jušnih osnov (v kuharstvu se je zanje uveljavilo francosko poimenovanje fond) in koncentriranih omak, ki sodobnim gospodinjam in gospodinjcem zagotovo privarčujejo dosti dragocenega časa. Vendar smo v naglici kar nekako pozabili, kako v lastni kuhinji pripraviti jušno osnovo in iz nje omako od »A do Ž«. Jušne osnove so sestavina mnogih receptov, ki jih objavljamo v reviji, in občasno se zgodi, da nas bralci sprašujejo, kako jih lahko pripravijo sami – to velja predvsem za ribjo osnovo, ki jo trenutno še težko najdemo na trgovskih policah. Zato smo se odločili, da obnovimo znanje in ponovimo nekaj osnovnih receptov za jušne osnove in omake, ki jih pripravimo iz jušnih osnov.

Zelišča za vaše astrološko znamenje
Horoskop in zelišča - zanimiva tema, glede katere pa se krešejo različna mnenja.

Horoskop za torek, 28. avgusta
Če verjamete ali ne, bolje je, da ste na vse pripravljeni!

Horoskop: To znamenje je ostalo brez energije
Preverite, kaj vam za danes napovedujejo zvezde.

Uroš Fakuč
Uroš Fakuč je pred osmimi leti v Kromberku pri Novi Gorici odprl restavracijo Dam in začel kuhati. Sprva ni nameraval imeti restavracije, kot je danes – ne da si tega ne bi želel, a pri 29 letih in brez kuharske izobrazbe je verjetno mislil, da je bolje biti realist. Zato se je odločil za restavracijo s preprostimi jedmi in poudarkom na zelo dobrih vinih. Gostje so bili zadovoljni in povpraševanje je raslo premo sorazmerno z njegovim kuhanjem. Zdaj ima »pravo« restavracijo in v njej piše zgodbo avtorske kuhinje, v kateri so rdeča nit morske jedi, ki jih usklajuje z vini iz dobro založene vinske kleti (v njej posebno pozornost posveča penečim vinom, predvsem francoskim). Poudarja lokalne sestavine, slovensko oljčno olje in slovensko sol. Njegova prizadevanja so obrodila sadove leta 2011, ko je postal član združenja Jeunes Restaurateurs d’Europe, ki združuje najboljše evropske mlade kuharje z lastnimi restavracijami (v Sloveniji je takih 13). »Članstvo pomeni predvsem druženje s podobno mislečimi kuharji in izmenjavanje izkušenj ter hkrati odpira vrata do novih poznanstev v Sloveniji in v svetu,« pravi Uroš, ki je, preden je odprl svojo restavracijo, nekaj časa preživel na praksi v tujini in se najraje spominja kuharske šole Gualtiera Marchesija, prvega italijanskega kuharja, katerega restavracija je prejela tri Michelinove zvezdice, in ga mnogi označujejo za utemeljitelja sodobne italijanske kuhinje. Letos se je udeležil smučarsko-kulinaričnega dogodka Chef's Cup v italijanskem zimskem letovišču Alta Badia, kjer se predstavljajo vrhunski kuharji: »Bila je zanimiva in koristna izkušnja, od blizu sem spoznal najboljše italijanske in tudi svetovne kuharje. Zdi se mi namreč pomembno, da poznaš druge kuharje in kulinarične trende, ki jih nato seveda prilagodiš domačemu okolju, potrebam in surovinam.« Kuhanje je njegovo delo in njegov hobi, ki pa ga je včasih težko uskladiti z družinskim življenjem in pozornostjo, ki jo potrebujeta njegova dva majhna otroka. Njegovi dopusti so zdaj drugačni, bolj družinski kakor poslovni, a vanje kljub temu zmeraj vključi kakšno kulinarično izkušnjo. Pravi, da je v trenutni krizi gostov sicer manj, vendar so ti boljši in zahtevnejši. »Če tega poklica nimaš rad, ga ne moreš dolgo dobro opravljati. Je preveč naporno in napeto, tempo pa prehiter, da bi to doživljal samo kot službo,« še doda in razkrije svoje načrte za prihodnost: kuhati zmeraj boljše.

Posestvo Berce
Pridelava sadja in grozdja ima v Vipavski dolini dolgo tradicijo. Manj je znano, da iz doline prihaja tudi ena prvih blagovnih znamk. Grof Dornberg je namreč izdelke, pridelane na zemlji ob svoji graščini, na Dunaju tržil pod imenom Rosenplatz. Vasica Dornberk – ime v nemščini pomeni trnov hrib – leži ob vznožju hriba, kjer se Vipavska dolina prevesi v kraško planoto. Na severu jo obkroža reka Vipava. Če se peljete po cesti skozi vas proti zahodu in prečkate železnico, pridete v vasico Draga, kjer domujeta Matjaž in Stanka Berce. Rodovnik družine dokazuje, da družina prebiva in obdeluje zemljo v okolici vasi vsaj od leta 1610, v knjigah fevdnih dajatev pa beremo, da so bili lastniki vinogradov že leta 1486. S starši obdelujeta 30 hektarjev po okolici raztresenih vinogradov in sadovnjakov. Matjaž je agronom, Stanka pa diplomirana živilska tehnologinja – odlična kombinacija za vinogradništvo in sadjarstvo.

Kako shraniti orehe
V: Začenja se sezona pobiranja in shranjevanja orehov. Zanima me, kako jih shraniti, da ne bodo takoj postali žarki in jih bom lahko v kuhinji čim dlje uporabljala.

Kako se znebimo grenčine v jajčevcih
V: Jajčevci niso prav velikokrat na našem jedilniku, ker so pogosto grenki. Kako se lahko pred kuhanjem znebim grenkosti v njih?

Shranjevanje mesa
V: Ali je meso, ki ga kupimo v trgovini, res treba porabiti isti dan ali ga lahko shranimo tudi kakšen dan ali dva v hladilniku?

Ali lahko mlečne izdelke zamrznem?
V: Zanima me, ali lahko zamrznem mleko, jogurte in druge mlečne izdelke. Vem, da se lahko skuta brez težav zamrzne in se njena struktura pri odmrznitvi nič ne spremeni. Kaj pa mleko in jogurt?

HOROSKOP: lažje se boste soočali s sabo in svojimi poslovnimi podvigi
Sonce v devici vas bo v tem tednu opominjalo na zadeve, ki so pomembne, vendar ste jih morda spregledali. Z analitičnim načinom se boste podali v nove zmage.

Astro nasveti: od 27.8. do 2.9.2018
Pred nami je zadnji avgustovski teden, ki je obenem tudi teden novih začetkov, idej, poslov in morda tudi ljubezni.

Grozljiva prerokba Babe Vange: Črna magija je bila odvržena na 4 horoskopske znake
Dobro ohranjena skrivnost, zaradi katere se bo mnogim naježila koža, je odkrita. Napovedi Babe Vange so se vedno izpolnile. Zato morajo biti ti 4 horoskopski znaki še posebej pazljivi! V svojih prerokbah je napovedala popoln finančni zlom za 4 horoskopske znake.

Horoskop za ponedeljek, 27. avgusta
Če verjamete ali ne, bolje je, da ste na vse pripravljeni!

Fige
Figa je sadež, s katerim se poletje poslavlja. Izvira iz Sirije in Perzije, feničanski pomorščaki pa so jo razširili na območju celotnega Sredozemlja, kjer figova drevesa z velikimi dlanastimi listi že stoletja zaznamujejo pokrajino in nas vodijo v skušnjavo, da bi z drevesa »narabutali« polno košaro medeno sladkih sadežev in se jih do sitega najedli. Že same po sebi so okusne, odlično pa se ujamejo tudi s pršutom, siri in oreški ter lahko nastopajo v predjedeh, solatah, glavnih jedeh in – seveda – sladicah!

Tedenski horoskop: močni bogovi delajo za nas
Lep trikotnik, ki povezuje vplive Sonca, Saturna in Urana, bo na nebu tudi še ta teden, zato bodo konstruktivne energije še vedno prisotne, veliko se bo dalo narediti tvornega in trajnega.

Horoskop: v nedeljo vstopite pripravljeni
To znamenje do nekoga ne čuti več tako kot prej!

Horoskop za nedeljo, 26. avgusta
Če verjamete ali ne, bolje je, da ste na vse pripravljeni!