© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 287

393_1115x560_acf_cropped.jpg

Dresden in dežela Saška

V Dresdnu, mestu glasbe, kulture, zgodovine, muzejev in hkrati sodobnega urbanega utripa,  je potekal letošnji nemški turistični kongres GTM - Germany Travel Mart, kjer so se zbrali predstavniki turističnih agencij, novinarji in blogerji z vsega sveta. Mesto jih je sprejelo z odprtimi rokami in pokazalo najboljše, kar ponuja. Ne bodite presenečeni, če boste o Dresdnu in Nemški zvezni deželi Saški v tem letu slišali več lepega, kot kdajkoli doslej; poznate Quarkkeulchen in Dresden Stollen, postrežena na finem meissenskem porcelanu?

Urška Petelin
23. 8. 2018
prosperity spell.jpg

Astro nasveti: od 20.8. do 26.8.2018

Učinkovit teden se obeta. Sproščenost v komunikaciji, delovnost in jasnost bo začinila vsa vaša opravila in lotili se boste dejavnosti, ki ste jih že dlje časa odlašali. Lotite se tudi kakšne čistke v hiši in pisarni, saj se v nedeljo napoveduje polna luna.

Andreja Novak, energijska svetovalka
20. 8. 2018, 11.12
janez-dolsak_1115x560_acf_cropped.jpg

Janez Dolšak

Janez Dolšak je v ljubljanskem hotelu Union zaposlen vse od začetka svoje kuharske poti. Po šolanju je tu začel kot pripravnik, danes pa ima kot vodja kuhinj Grand Hotela Union že štirinajsto leto na skrbi osrednjo hotelsko kuhinjo, kavarno s slaščičarno, restavraciji Smrekarjev hram in Unionsko Klet ter restavracijo hotela Central. »Dopoldne sem predvsem v pisarni, skrbim za organizacijo, razporejam jedi in sestavljam menije. Nato se preselim v kuhinjo, kjer se delo lahko raztegne vse do večera,« opisuje svoj delavnik. V štiriindvajsetih letih, kolikor jih je preživel v unionskih kuhinjah, je iz prve vrste lahko opazoval, kako je z leti eden najbolj prefinjenih ljubljanskih hotelov rastel in se spreminjal, z njim pa se je razvijala tudi kulinarična ponudba. Ko je hotel v začetku devetdesetih iz turističnih vod prešel v pretežno kongresno-poslovne in so v njem odprli nov kongresni center, je Janez Dolšak odpotoval v London in v uglednih londonskih hotelih Claridges, Conrad in Dorchester nabiral znanje, kako zadovoljiti poslovnega gosta in organizirati banketne storitve na najvišji ravni. »Vseskozi je bilo pestro, tako da mi res nikoli ni bilo treba razmišljati o službi drugje,« se spominja. A če bi lahko zavrtel čas nazaj, bi izpolnil tudi svojo mladostniško željo in se za nekaj časa preizkusil kot kuhar na turistični ladji: »To se mi je zdelo kot velik delovni izziv, na njej bi se lahko veliko naučil in spoznal ogromno različnih kulinarik,« pravi. Različne kulinarike zdaj spoznava tudi na kuharskih tekmovanjih. Je član ocenjevalnih komisij tekmovanj Društva slovenskih kuharjev in slaščičarjev in že osem let vodja nacionalne profesionalne kuharske ekipe, ki je ravno v vročici priprav na kuharsko olimpijado v Erfurtu. Ta bo že v začetku prihodnjega meseca. Trenutno je naša reprezentanca v zlati sredini, svoj tekmovalni meni je v zadnjih štirih letih uspešno preizkusila tudi na vmesnih evropskih in svetovnih tekmovanjih, v Erfurtu pa Janez Dolšak seveda pričakuje najboljše. Srečno!

Urška Petelin
20. 8. 2018
posode-za-vino-A_1115x560_acf_cropped.jpg

Posode za vino

Ljudje poznamo vino vsaj šest tisoč let in v tem dolgem obdobju je mošt sadeža plemenite plezalke moral nekje povreti v vino, potem pa ga je bilo treba nekje hraniti in prenesti do pivcev. Za to so uporabljali posode iz najrazličnejših materialov. Pa poglejmo, katere so te posode in kako vplivajo na stil in okus vina.

Leon Beton
20. 8. 2018
harfa-A_1115x560_acf_cropped.jpg

Restavracija Harfa

Dobra hrana je kot glasba, ki jo lahko okusiš, je v kulinaričnem animiranem filmu Ratatouille dejal kuharski mojster Gusteau. V Harfi ne igrajo na strune, temveč na dnevno sveža živila, ki jih v harmonične okuse sestavlja usklajen orkester devetih sodelavcev pod taktirko Boštjana Pavlija.

Urška Petelin
20. 8. 2018
fizol-prava-zakladnica-zdravja_1115x560_acf_cropped.jpg

Fižol, prava zakladnica zdravja

Vse moje otroštvo je bilo prežeto s fižolom. Med preklami smo se otroci radi skrivali, ga doma luščili in jedli v vseh mogočih različicah. Tedaj se nismo spraševali, ali je fižol zdrav, saj na vasi tudi odrasli niso razmišljali o zdravju v loncu in skledi. Danes vemo, da bi moral imeti fižol zaradi svojih zdravilnih lastnosti veliko večjo vlogo v prehrani, kot jo ima.

Marija Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh.
20. 8. 2018
soliti-ali-ne_558x620_acf_cropped.jpg

Soliti ali ne?

V: Zakaj solimo vodo, v kateri kuhamo testenine? Ali se tako testenine res skuhajo hitreje?

Tadeja Jelen
20. 8. 2018

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.