Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Uživajte kakav!


Mija Ren/revija Fatalna
12. 4. 2016, 08.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tudi kakav je eno izmed superživil. Preverite, zakaj ga je vredno dnevno umestiti na svoj jedilnik.

kakav.jpg

Poln antioksidantov

V kakavu je dvakrat več antioksidantov kot v rdečem vinu, trikrat več kot v zelenem čaju in precej več kot v česnu ali gozdnih sadežih

Povečuje koncentracijo

Če v svojo prehrano vključite več kakava, se bo to pozitivno poznalo na vašem kognitivnem zdravju. Kakav namreč povečuje koncentracijo in zmožnost pomnjenja.

Vir železa

Kakav je vir železa, ki je eden najpomembnejših mineralov, brez katerega naše telo ne more delovati. Železo med drugim nevtralizira strupe, gradi kosti in skrbi, da ostanejo trdne ter zmanjšuje občutljivost na bolečino.

Vir vlaknin

Kakav vsebuje veliko vlaknin, ki so nujne za nastanek novih encimov.

Pravi ali presni kakav (ang. cacao) je surov, kakav v prahu (ang. cocoa) pa obdelan – zmeljejo ga v pasto, ki ji odstranijo maščobo, preostanek pa ponovno zmeljejo v fin prah. Ker je v pravem kakavu več kakavove maščobe, je zato tudi bolj grenkega okusa.
Ko kupujete temno čokolado, izberite tisto s kar najvišjo vsebnostjo kakava. Pozorni morate biti tudi na način obdelave kakava. Izbirajte kakav in njegove izdelke, ki so narejeni s postopkom hladnega stiskanja: toplota ne preseže 40 stopinj Celzija, pri tem pa se lahko ohrani hranilna vrednost kakava (antioksidanti, flavonoidi, minerali, teobromin …).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.