Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Te hrane nikar v zmrzovalnik!


Ajda Janovsky
19. 5. 2016, 10.33
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V časih, ko s hrano še posebej ne gre razmetavati, je zamrzovalnik lahko naš najboljši prijatelj. Vedeti pa moramo, da so nekatera živila za zamrzovanje neprimerna, druga pa celo nevarna za zdravje.

uvodna
Thinkstock

Jajca v lupini

Vas mika, da bi jajca hranili dlje od njihovega naravnega roka trajanja? Nikar! Jajca – mimogrede, v hladilniku jih lahko hranimo od tri do pet tednov – se v zamrzovalniku spremenijo v pravo časovno bombo potencialnih bolezni. Zaradi nizkih temperatur se vodni del v jajcu razširi, lupina pa poči in omogoči dostop različnim bakterijam. V nasprotju s prekuhavanjem, ki bakterije uniči, zamrzovanje tem mikroorganizmom ne pride do živega. Če boste tvegali in jajce vseeno zamrznili, boste prikrajšani tudi pri kulinaričnih užitkih, saj postane odmrznjen beljak med kuhanjem neprijetno gumijast.

Sočno sadje in zelenjava

Kar je dovoljeno paradižnikom, še ni dovoljeno kumaram – medtem ko rdeči sadeži v zamrzovalniku ne izgubijo kakovosti, pride drugo sadje in zelenjava z veliko vode, na primer kumare, lubenica, grozdje, melone in zelena solata, iz zamrzovalnika popolnoma neuporabno – mlahavo, kašasto in mokro. A tudi paradižnik ni po zamrzovanju vsestransko uporaben: užiten je le, če ga uporabimo v različnih jedeh, ne pa tudi surovega. Med zelenjavo in sadje, ki jih ne gre izpostavljati nizkim temperaturam, spadata še krompir in jabolka. 

Rdeče sadje in zelenjava.jpg

Mlečni izdelki

Zamrzovanje mlečnih izdelkov, kot so mehki siri, siri za mazanje, jogurti in različne kreme, je morda primerno za šolski eksperiment pri kemiji, precej slabše pa se obnese pri eksperimentiranjih v kuhinji. Našteti mlečni izdelki se namreč pod vplivom nizkih temperatur ločijo na grudičasti in tekoči del, noben od obeh pa ni ne pretirano okusen ne privlačen na pogled. Razen če obvladate največje skrivnosti molekularne kuhinje, v kateri tudi iz najbolj nenavadnih sestavin nastanejo kulinarične mojstrovine, naštete mlečne druščine raje ne zamrzujte.

mleko krava zdravje tony
Arhiv Svet24

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.