Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

To so razlogi, zakaj morate jesti rumeno in oranžno sadje ter zelenjavo


A.K.
9. 12. 2016, 13.46
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Različni članki vedno poudarjajo, da je zeleno sadje in zelenjava tisto, kar pripomore k vašemu zdravju.

Sadje, citrusi.jpg
Profimedia

Zavedajte pa se, da ni le zelena barva tista, ki je odlična za vaše zdravje, temveč tudi rumena in oranžna. Ti dve barvi namreč povesta, da živilo vsebuje antioksidativne lastnosti, ker vsebujeta karotenoide in bioflavonoide. Vsebujejo tudi veliko količino beta karotena, za katerega mnogi verjamejo, da pripomore k boljšemu vidu in celo upočasni staranje. Beta karoten pa je predvsem znan po tem, da preprečuje različne srčna obolenja in celo razvoj raka.

Razlogi, ki vas bodo prepričali, da boste takšno sadje in zelenjavo vključili v vaš jedilnik pa so naslednji.

1. Skrbijo za zdravje vaših oči.
2. Zmanjšujejo tveganje za razvoj raka.
3. Nižajo krvni pritisk.
4. Zmanjšujejo holesterol.


5. Skrbijo za vaše sklepe.
6. Obnavljajo kolagen.
7. Okrepijo vaš imunski sistem.
8. Okrepijo vaše kosti s kalcijem in magnezijem.
9. Vzdržujejo odličen nivo pH vrednosti v vašem telesu.
10. Pospešijo proces izgubljanja maščobe.

Poleg tega je oranžna in rumena barva sadja in zelenjave odličen izvor folata oziroma folne kisline, ki je še posebej pomemben za nosečnice in zdravo nosečnost. Večina ljudi lahko dobi zadostno količino folata, če uživa zadostno količino teh živil, to pa so citrusi, banane, mango, nektarine, breskve, ananas, korenje, buče, sladki krompir, koruza, paprika in še mnoge druga živila.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.