Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pazljivo pri segrevanju hrane v mikrovalovki!


Sabina Topolovec/Zarja
29. 10. 2016, 13.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Nevaren učinek mikrovalov na hrano v plastični embalaži.

hrana embalaža.jpg
Profimedia

Hitra hrana je pogosto shranjena v plastični embalaži, skupaj z njo se obrok običajno tudi pogreje. Pod vplivom toplote, ki jo ustvarja mikrovalovna pečica, se v hrano sproščajo tudi kemikalije iz embalaže. Nekatere kemikalije, ki se uporabljajo za mehčanje plastike (DEHA), so znane po tem, da se pri večjih temperaturah lahko vežejo na hrano. Pot od tako pripravljene hrane do resne bolezni je lahko kratka, zato bodite še toliko bolj pazljivi.

Leta 2000 je revija Options objavila članek mlade raziskovalke Claire Nelson, ki je analizirala učinek mikrovalov na hrano v plastični embalaži. Nelsonova je ugotovila, da med segrevanjem iz vrečk prehaja v hrano kar 10.000.000-krat več kancerogene snovi dietil-heksil-adepat, kot pa to dovoljuje FDA (ameriška agencija za hrano in zdravila). Poleg tega so se v hrano izločili tudi ksenoestrogeni, ki jih znanstveniki povezujejo z zmanjšanim številom spermijev pri moških in z rakom dojk pri ženskah.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.