Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Oves je hrana za vsak dan


mk/Zarja
24. 5. 2016, 10.30
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Znanost o prehrani oves uvršča med za človeka najbolj zdrava živila.

Oves je še najbolj poznan kot hrana za konje. Ljudje pa ga uživamo v obliki kosmičev ali uporabljamo za dodatek oziroma tudi glavno žito pri peki kruha. Znanost o prehrani oves uvršča med za človeka najbolj zdrava živila.

Oves vsebuje veliko koristnih vlaknin, ki pomagajo vzdrževati človeku zdravje. Preprečuje nastanek in razvoj bolezni srca in žil in celo zmanjšuje nevarnost, da bi oboleli za rakom. Znanstveniki so naredili veliko raziskav, in vse so to potrdile. V ovsu so namreč vlaknine posebne vrste, imenovane beta glukani. Poleg tega oves vsebuje veliko za človeško telo potrebnih mineralov (mangan, selen, fosfor, magnezij in cink) ter tudi karotenoidov, vitamin E, flavonoide in polifenole. 

Še največ koristi pa prinašajo beta glukani. Znano je, da ti spodbujajo delovanje imunskega sistema. Sodijo med tako imenovane imuno modulatorje, kar pomeni, da uravnavajo imunsko odzivanje telesa. Največ raziskav je bilo narejenih o tem, kako beta glukani iz ovsa vplivajo na holesterol v krvi. Znano je bilo, da njegovo raven znižujejo, vendar precej dolgo niso vedeli, kako. Zdaj pa je ta mehanizem znan. Evropski svet za informacije o hrani je objavil, da so povezavo med uživanjem beta glukanov in znižanjem ravni holesterola v krvi dokazali kanadski strokovnjaki, ki so pregledovali raven holesterola pri ljudeh, ki so dva tedna redno zjutraj uživali beta glukane iz ovsa. Raziskave, ki so bile objavljene v letih od 1997 do 2010, so vse po vrsti ugotovile, da so beta glukani pri ljudeh zmanjšali raven holesterola v krvi.


Pokazalo se je namreč, da beta glukani, ki jih je v ovsu res obilo, znižujejo holesterola v krvi tako, da tvorijo viskozno plast v tankem črevesju, in ta preprečuje vsrkavanje holesterola iz hrane in tudi ponovno absorpcijo žolčnih kislin, ki jih telo tvori iz holesterola. V odgovor na to telo potegne iz krvi krožeči holesterol, da tvori nove žolčne kisline. Manjša poraba holesterola iz črevesja v kombinaciji z njegovo porabo za tvorjenje žolčnih kislin pa pomeni znižanje ravni holesterola v krvi. Tako ne morejo nastajati obloge v žilah.

Za oves pravijo tudi, da je koristen pri hujšanju oziroma preprečevanju debelosti, ker izboljšuje prebavo in presnovo. Nutricionisti zatrjujejo, da je koristen tudi pri kronični utrujenosti, stresu, za odpravljanje posledic po obsevanju in kemoterapiji, pa tudi za zdravljenje navadnih prehladov in gripe ga priporočajo. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.