Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kaj se zgodi, če se odpovemo sladkorju?


D. B.
11. 10. 2016, 19.41
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Le po devetih dneh se je občutno izboljšalo zdravje otrok, ki so se odpovedali sladkorju.

sladkor, sladkanje.jpg
Pixabay

Raziskava, ki so jo izvedli znanstveniki na univerzi v Los Angelesu, je pokazala, da sladkor vpliva na našo presnovo.

V študiji je sodelovalo 43 otrok, ki so spremenili svoj način prehranjevanja - odpovedali so se sladkorju. Vodja raziskave Robert Lustig pravi, da so rezultati raziskave dokazali, da za presnovo niso tako škodljive kalorije, ki jih zaužijemo, ampak predvsem sladkor. V devetih dneh, v katerih so se udeleženci raziskave odpovedali sladkorju, se jim je namreč občutno zmanjšal nivo holesterola v krvi in znižal krvni pritisk. Izboljšalo se je tudi njihovo delovanje jeter. 

Jedli so celo pico, hot dog in čips

Študija je namreč preučevala vpliv zmanjšanja količine zaužitega sladkorja na presnovni sindrom – gre za skupek različnih stanj, ki povečujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, kap in sladkorne bolezni tipa 2. Presnovni sindrom lahko vključuje visok krvni pritisk, visok nivo glukoze v krvi, prekomerno količino maščob okoli pasu in neobičajen nivo holesterola v krvi.

sladkor, jagoda.jpg
Pixabay

Otroci v raziskavi so poleg glavnih obrokov lahko jedli prigrizke in napitke, zmanjšali so jim le vnos sladkorja. Celo hot dog, čips in pica iz bližnje trgovine so bile vključeni v prehrano. Če so prostovoljci med raziskavo izgubili kilograme, so jim dodali nekaj živil z nizko vsebnostjo sladkorja, da je njihova telesna teža ostala stabilna.

Na ta način so zagotovili, da so prostovoljci le močno zmanjšali količino zaužitega sladkorja. V povprečju so zaužili le od 28 do 10 odstotkov sladkorja od celotnega dnevnega vnosa kalorij in od 12 do 4 odstotkov fruktoze. Rezultati študije so le po devetih dneh pokazali drastično izboljšanje njihovega zdravja. Močno jim je upadel nivo holesterola v krvi in krvni pritisk, izboljšalo se je delovanje jeter. Zmanjšala se je tudi koncentracija glukoze na tešče, za kar tretjino pa je padel nivo inzulina, so še dejali strokovnjaki z univerze v Kaliforniji.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.