Grenivka - naravni križanec z Barbadosa
Zgodovina grenivke se začenja šele leta 1830, ko so jo priznali kot samostojno vrsto agrumov, a vse do leta 1950 ni bilo mogoče znanstveno utemeljiti, da je dejansko križanec. Preverimo, kako zdrav sadež, ki se ponaša s pravo zakladnico pektina.

Grenivko ali grapefruit so v 18. stoletju odkrili na Barbadosu, kjer so jo poznali kot »prepovedani sadež«. Zadnja teorija botanikov je, da je grenivka naravni križanec pomaranče in pomela, citrusa, ki so ga iz Indonezije prinesli na Barbados v 17. stoletju. Danes grenivke gojijo predvsem na Floridi, v Izraelu, Južni Afriki, Braziliji, na Kubi, v Argentini, Grčiji in Španiji.
Ena grenivka zadosti dnevni potrebi odraslega človeka po vitaminu C. Vitamin C je neločljivo povezan z imunskim sistemom, zato lahko hrana, bogata z vitaminom C, kot je grenivka, zmanjša in omili simptome prehlada.

Vsestranska grenivka
Grenivka vsebuje veliko pektina, topne vlaknine, ki pomaga pri zniževanju povišanega holesterola v krvi. Pol litra grenivkinega, pomarančnega ali jabolčnega soka na dan naj bi z zvišanjem pH urina in izločanjem citronske kisline zmanjšalo tveganje za nastanek kalcijevih oksalatnih ledvičnih kamnov.
Vsebuje tudi veliko vitamina C, folno kislino in vitamine skupine B, veliko kalija, železo, kalcij in druge minerale, rožnate in rdeče sorte vsebujejo betakaroten, prekurzor vitamina A, bioflavonoide (rastlinske zaščitne snovi), vlaknine in druge učinkovine, ki ščitijo pred rakom ter boleznimi srca in ožilja.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
