Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Grenivka - naravni križanec z Barbadosa


Revija Maja Liza
6. 12. 2020, 15.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Zgodovina grenivke se začenja šele leta 1830, ko so jo priznali kot samostojno vrsto agrumov, a vse do leta 1950 ni bilo mogoče znanstveno utemeljiti, da je dejansko križanec. Preverimo, kako zdrav sadež, ki se ponaša s pravo zakladnico pektina.

rdeča grenivka.jpg
Dreamstime
Rdeča grenivka

Grenivko ali grapefruit so v 18. stoletju odkrili na Barbadosu, kjer so jo poznali kot »prepovedani sadež«. Zadnja teorija botanikov je, da je grenivka naravni križanec pomaranče in pomela, citrusa, ki so ga iz Indonezije prinesli na Barbados v 17. stoletju. Danes grenivke gojijo predvsem na Floridi, v Izraelu, Južni Afriki, Braziliji, na Kubi, v Argentini, Grčiji in Španiji.

Ena grenivka zadosti dnevni potrebi odraslega človeka po vitaminu C. Vitamin C je neločljivo povezan z imunskim sistemom, zato lahko hrana, bogata z vitaminom C, kot je grenivka, zmanjša in omili simptome prehlada.

grenivka grapefruit-1647688_1920 (1).jpg
Profimedia
Grenivka

Vsestranska grenivka

Grenivka vsebuje veliko pektina, topne vlaknine, ki pomaga pri zniževanju povišanega holesterola v krvi. Pol litra grenivkinega, pomarančnega ali jabolčnega soka na dan naj bi z zvišanjem pH urina in izločanjem citronske kisline zmanjšalo tveganje za nastanek kalcijevih oksalatnih ledvičnih kamnov.

Vsebuje tudi veliko vitamina C, folno kislino in vitamine skupine B, veliko kalija, železo, kalcij in druge minerale, rožnate in rdeče sorte vsebujejo betakaroten, prekurzor vitamina A, bioflavonoide (rastlinske zaščitne snovi), vlaknine in druge učinkovine, ki ščitijo pred rakom ter boleznimi srca in ožilja.

grenivka.jpg
Profimedia

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.