Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ananas je zdrav, a nikar ne delajte teh škodljivih napak


V. M.
17. 5. 2017, 16.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:03
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Ananas vas bo nasitil, okrepil ter vaše telo napolnil z energijo, zato si ga le privoščite. Ob tem pa je dobro vedeti, kako s sladkim tropskim sadežem ravnati.

ananas
Profimedia
Zrel ananas je nekoliko temnejše barve.

Ananas predstavlja pravo zakladnico vitaminov in mineralov, vsebuje namreč veliko biotina, vitamin C, vitamin B12, vse E vitamine, mangan, mnogo železa, pa tudi več kot 16 različnih mineralov in mikroelementov. Vsebuje tudi čudežni encim, ki ga imenujemo bromelain. Slednji se ponaša s številnimi čudežnimi lastnostmi, preprečuje namreč strjevanje krvi, izboljšuje prekrvavitev, znižuje krvni tlak, blaži vnetja, sprošča mišičje in blaži menstrualne krče.

Uživanje ananasa je torej koristno za naše zdravje. Obstaja pa nekaj pravil, ki bi jim morali slediti pri ravnanju in uživanju tega skrivnostnega sadeža.

Ne jejte nedozorelih plodov!

Nedozoreli plodovi vsebujejo izjemno veliko kisline, zato lahko poškodujejo zobe in dlesni. Morda ste kdaj opazili, da vas ob grizljanju slastnih koščkov pečejo ustnice in jezik, prav za slednje je kriva omenjena kislina. Če je vaša sluznica občutljiva ali pa imate na splošno želodčne težave, je morda bolje, če se odrečete tudi bolj sladkim plodovom. Zaradi visokega odstotka kumarinske in klorogenske sadne kisline uživanje ni priporočljivo za nosečnice in diabetike.

ananas.jpg
So vas že kdaj ob grizljanju ananasa pekle ustnice?

Kako prepoznati zrel sadež?

Zrel ananas je nekoliko temnejše barve, če se boste lupine dotaknili s prstom, se bo slednja nekoliko vdala. A previdno tudi pri izbiri zrelih sadežev. Najbolje je, da izberete napol zrelega in počakate, da doma primerno dozori. Ananas, ki je preveč zrel, ima na dotik mehke dele, na luskah pa se pojavijo temne oči. To vam sporoča, da sadež ni več zdrav. Zlasti če ima vonj po kislem, ga ne zaužijte, saj ni več primeren za uporabo.

Ananasa ne shranjujte v hladilniku!

Če boste kupili manj zreli ananas, ga za nekaj dni shranite na toplejše mesto. Nikoli ga ne shranjujte v hladilniku, saj mraza ne prenaša, poleg tega boste s tem ravnanjem uničili številne encime.

Preberite si še: Ali ste vedeli, da so peclji špinače strupeni?

k_ananasov_smuti.jpg
arhiv svet24

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.