
Imate preveč maščobe na trebuhu?
Če se vam z leti na predelu trebuha nabere preveč maščobe, lahko to zelo negativno vpliva na vaše zdravje in počutje. Zakaj je pomembno, da ob tem še posebej pazite na zdravje svojih jeter?

»Trebušna maščoba je najnevarnejša vrsta maščobe, ker se razvije na predelu trebuha in lahko obdaja tudi notranje organe,« pravi dr. James de Lemos in dodaja: »Raziskava v Southwestern Medical Center je pokazala, da ta vrsta maščobe povečuje tveganje za razvoj več vrst zdravstvenih težav, vključno s srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, težavami z jetri, nekaterimi vrstami raka in nenadno smrtjo.«
Skrb za zdrava jetra
Jetra so zelo pomemben organ, ki imajo poleg drugih funkcij tudi nalogo, da čistijo strupe iz organizma, pomagajo pri prebavi, skladiščijo vitamine in minerale ter skrbijo za sintezo beljakovin. Čeprav imajo edinstveno sposobnost obnavljanja po poškodbah, tudi ta organ ni neuničljiv, nanj pa močno vpliva izbira hrane in pijače.
Poglejmo, kaj morate jesti:
Pesa
Čeprav številni ne marajo njenega okusa po zemlji, pa je pesa polna hranil, ki pozitivno vplivajo na zdravje jeter. Raziskave kažejo, da sok rdeče pese preprečuje bolezni, saj pomaga jetrom pri opravljanju njihovih funkcij. Trenutni dokazi kažejo, da nekateri antioksidanti, ki jih najdemo v pesi, imenovani betalaini, delujejo proti raku in protivnetno.
Brokoli
Posebna hranila, ki jih najdemo v zelenjavi, kot je brokoli, so še posebno koristna za zdravje jeter. Brokoli lahko uživamo surov ali kuhan, lahko ga dodajamo različnim testeninam ali solatam, postrežemo pa ga lahko tudi kot prilogo.
Brstični ohrovt
Brstični ohrovt je v zadnjih letih postal zelo priljubljen in to z zelo dobrim razlogom. Poleg tega, da izboljšuje prebavo in zagotavlja velike količine vitaminov in mineralov, vsebuje tudi rastlinske spojine, ki pomagajo pri delovanju jeter. Brstični ohrovt najpogosteje uživamo pečen, dušen ali kuhan na pari.
Listnata zelenjava
V to skupino zelenjave spadajo ohrovt, špinača, blitva in zelena solata. Ta zelenjava je polna antioksidantov, ki ščitijo telo pred nevarnimi prostimi radikali. Nedavna študija je pokazala, da uživanje surove špinače zmanjšuje tveganje za nealkoholno zamaščenost jeter.
Preberite tudi
Trenutno
10 °C
Deževno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Oblačno
7-dnevni obeti