Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ohrovt je zakladnica domače lekarne


S.G.
12. 11. 2020, 14.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Izkoristimo dobre lastnosti ohrovta ...

Profimedia
Brstični ohrovt lahko uživate surovega, popečenega ali kuhanega. Odličen je v vseh kombinacijah.

Ohrovt je pravcata lekarna, saj nevtralizira proste radikale (in torej posredno zavira raka), vsebuje betakaroten in precej vitaminov C in E, kar vpliva na pravilno delovanje imunskega sistema, kalcij in kalij med drugim uravnavata krvni tlak, vlaknine pa urejajo prebavo. Ob vlaknasti hrani, kamor spadata sadje in zelenjava, moramo piti veliko vode, da se napihne in zdrsne skozi črevesje.

Miša Pušenjak
Glavnati ohrovt.

Kako ga pripraviti, da bo čim bolj koristil in nam za povrh tudi teknil? Kuhati ga moramo čim manj, le nekaj minut v čim manj vode ali še bolje na pari. Potem ga z oljčnim oljem in česnom ter jabolčnim kisom pripravimo kot solato. Kuhane ohrovtove liste lahko namažemo z zeliščno skuto, dušenimi gobami, sesekljano in zdušeno zeleno čebulo ali porom in še je nadevov, ki so zdravi in okusni. Nato liste zvijemo in pojemo kot palačinke, lahko pa jih z nekaj kisle smetano in žlico parmezana tudi gratiniramo, vendar bo potem več kalorij in manj koristnih snovi.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.