Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Z njim boste zmanjšali tveganje za razvoj pljučnega raka


D. B.
13. 10. 2016, 20.15
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Znano je, da je česen naravni antibiotiki, najbolje pa ga je uživati na tešče.

česen 1.jpg
Pixabay

Da je najbolje uživati surov česen, saj tako ohranimo največ njegovih telesu koristnih snovi, je že znano. Manj znano pa je, da je učinek česna toliko večji, če ga uživamo na tešče. Številne raziskave o zdravilnih učinki česna so pokazale, da je to čebulnico bolje jesti na prazen želodec, saj je učinek na naš organizem večji. Bolj učinkovito bo torej, če boste česen pojedli pred zajtrkom, saj bodo bakterije takrat prej podlegle njegovi moči.

Česen preprečuje številna nevarna obolenja

Česen je sicer s svojim izjemnim naborom vitaminov in mineralov (bogat je z z vitamini A, Ba, B2, vitaminom C, železom, kalijem, kalcijem, selenom, fosforjem ter z nekaterimi aminokislinami in adenozinom) odlično zdravilo proti visokemu krvnemu tlaku, zavira glivične okužbe, krepi imunski sistem, znižuje slab holesterol, s čimer zmanjšuje nevarnost srčnih in žilnih obolenj ter preprečuje nekatere vrste raka, kot so rak prostate, rak prsi, ledvični rak in rak mehurja. Uživanje česna vsaj dvakrat na teden naj bi po nekaterih raziskavah tudi razpolovilo tveganje za razvoj pljučnega raka.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.