Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ali so jabolčne pečke strupene?


V. S.
27. 3. 2021, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Odgovor je, da, a skrb, da bi se z njimi zastrupili je odveč.

zelena jabolka.jpg
Profimedia
Jabolčne pečke

Jabolčne pečke vsebujejo spojino amigdalin, ki se lahko spremeni v cianovidikovo kislino oz. cianid, zelo strupen, v določeni količini smrten strup. Amigdalin se nahaja v semenih sadežev iz družine rožnic, kamor spadajo marelice, mandlji, češnje, breskve … in predstavlja del kemijske obrambe semena.

Dokler seme ni poškodovano, ni nobene nevarnosti, do spremembe v cianid pride šele, ko pečko pregriznemo. Gre za zelo majhne količine, da bi se pokazali znaki zastrupitve bi morali zaužiti okoli 200 strtih jabolčnih pečk, za smrtno dozo pa še precej več. Ker eno jabolko vsebuje največ 20 pečk, je skrb, da bi se zastrupili z jabolčnimi pečkami popolnoma odveč.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.