Ali so jabolčne pečke strupene?
Odgovor je, da, a skrb, da bi se z njimi zastrupili je odveč.

Jabolčne pečke vsebujejo spojino amigdalin, ki se lahko spremeni v cianovidikovo kislino oz. cianid, zelo strupen, v določeni količini smrten strup. Amigdalin se nahaja v semenih sadežev iz družine rožnic, kamor spadajo marelice, mandlji, češnje, breskve … in predstavlja del kemijske obrambe semena.
Dokler seme ni poškodovano, ni nobene nevarnosti, do spremembe v cianid pride šele, ko pečko pregriznemo. Gre za zelo majhne količine, da bi se pokazali znaki zastrupitve bi morali zaužiti okoli 200 strtih jabolčnih pečk, za smrtno dozo pa še precej več. Ker eno jabolko vsebuje največ 20 pečk, je skrb, da bi se zastrupili z jabolčnimi pečkami popolnoma odveč.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se