Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

To je vzrok za pordelo obnohtno kožico


V. M.
21. 2. 2025, 13.17
Posodobljeno
09. 03. 2025 · 19:21
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Redno negujete obnohtno kožico, a je slednja kljub temu suha, pordela, morda celo vneta? Morda pa težava tiči tukaj - preverimo!

Profimedia
Imate težave z obnohtno kožico?

Vas pestijo nevšečnosti s pordelo, suho in vneto obnohtno kožico? V kolikor vzrok za pojav ne tiči v izpostavljenosti rok vlažnemu ali/in hladnemu okolju, potem lahko poškodovana koža razkriva pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin.

Slednjih naše telo ne more tvoriti, zato je zelo pomembno, da jih v telo vnesemo s primernim jedilnikom. Med glavni vir omega 3 maščob sodi morska hrana (ribe in drugi morski sadeži), veliko teh hranil pa se nahaja tudi v orehih, brstičnem ohrovtu, cvetači, bučkah, lanenem semenu, sojinih kalčkih, tofuju in špinači.

Dreamstime

Kaj pa še lahko povzroči pojav pordele obnohtne kožice?

Poleg uporabe agresivnih mil, ki izsušijo kožo in odstranijo zaščitni lipidni sloj ter pogostega namakanja rok v vodi, kar mehča kožo, ki postane bolj dovzetna za poškodbe, je lahko vzrok tudi zdravstvene narave:

  • Bakterijske okužbe (paronihija) – Pogosto zaradi ranic ob nohtih, ki omogočijo vdor bakterij (rdečina, oteklina, bolečina).
  • Glivične okužbe – Lahko se razvijejo zaradi dolgotrajne vlage in povzročijo rdečico ter zadebelitev kože.
  • Ekcem ali luskavica – Povzročata vnetje, rdečico in luščenje kože okoli nohtov.
  • Raynaudov sindrom – Slaba prekrvavitev lahko povzroči pordelo in bolečo obnohtno kožico.

Pomen obnohtne kožice

Obnohtna kožica predstavlja zaščitno bariero med okoljem in korenom nohta, zato je zelo pomembno, da preprečite nastanek zarezic, v katerih lahko nastanejo bakterije ali glivice. Razpokana in poškodovana obnohtna kožica se izjemno počasi celi, kar lahko povzroči nemalo neprijetnosti.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.