© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ste za polnjeno pečeno bučo?


Metka McCully Žigon
30. 10. 2023, 14.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ljubiteljem buč in sira se že ob pogledu na jed pocedijo sline. Ko pa nosnice napolni omamen vonj, potem brž postane jasno, da bodo brbončice zaplesale rocken roll!

Polnjena pečena buča
Shutterstock
Polnjena pečena buča

Z okusnim nadevom polnjena pečena buča bo gotovo vsem všeč. Razen z lupljenjem buče nimamo veliko dela s pripravo, rezultat je pa prav impresiven. Največ časa nam vzame peka. Medtem ko potrpežljivo čakamo, da se buča zmehča in speče, lahko pripravimo preostale dobrote, ki jih nameravamo postreči zraven. Pečeno bučo postrežemo kot predjed ali prilogo.

Sestavine
- 1 buča maslenka (butter nut)
- sol, muškatni orešček, olivno olje – po okusu
Nadev:
- 200 g fete (če imamo radi močnejši okus, sicer pa rikote) 
- 200 g sveže mlade špinače
- 2–3 stroke česna
- sol, poper – po okusu
- 50 g ribanega sira

Priprava
1. Bučo najprej operemo z zunanje strani in prerežemo na pol. Izdolbemo del s semeni. Lupino buče lahko pustite, vendar vam svetujem, da jo odstranite, ker je bučo, ko je pečena, lažje rezati in jesti. Opozarjam le, da bodite pri lupljenju previdni, ker je lupina zelo trda.
2. Bučo posolite, naribajte malo muškatnega oreška in pokapljajte z olivnim oljem.
3. Za nadev zmešajte posebej v skledi feto ali rikoto, svežo mlado špinačo ter sesekljan česen. Po okusu solite in poprajte.


4. Z nadevom napolnite bučni polovici in ju dajte peč v ogreto pečico. Pecite na 185 stopinjah Celzija 45 minut.
5. Sedaj čez vse potresite riban sir in vse skupaj pecite še 10–15 minut, da se sir stopi in lepo zlato zapeče.

NAMIG
V primerjavi s skuto je rikota nekoliko slajšega in milejšega okusa.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 43, 24. oktober, 2023.

nasl_Jana_43.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.