Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Slavni recept za veganske krofe iz pečice


Lara Jelen / revija Jana
16. 2. 2023, 14.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tajda in Tamara Šrot, ki ustvarjata veganske jedi pod imenom The Vegan Harmony, si za pusta radi pripravita nekoliko bolj zdravo alternativo običajnim ocvrtim krofom. Spečeta jih v pečici.

moj naj recept (1) foto Shutterstock.jpg
Shutterstock
Veganski krofi iz pečice

»Krofi, pečeni v pečici, so v nasprotju z ocvrtimi nemastni, a prav tako mehki in izjemno slastni. Bistvena razlika je v tem, da so od zunaj lepo hrustljavi. Midve jih radi delava namesto običajnih krofov, saj ne marava mastne hrane, poleg tega pa jih brez slabe vesti lahko pojeva več,« pravita. Ker sta veganki, so takšni tudi njuni krofi.

Tajda in Tamara Šrot
Osebni arhiv
Tajda in Tamara Šrot, avtorici kuharske knjige Veganski recepti od A do Ž

NASVET

Če želite, da marmelada ostane v krofih, uporabite marmelado za peko z več sladkorja, ki je trdnejša, lahko pa jih polnite tudi, ko so že pečeni, tako kot klasične krofe. Uporabite lahko tudi čokoladen, vaniljev ali kak drug nadev.

Sestavine za 14 krofov

40 g svežega kvasa (ali približno 15 g suhega)  

1 žlička rjavega sladkorja 

700 g moke  

400 ml riževega mleka 

25 g kokosovega olja  

25 g kokosovega sladkorja  

ščepec soli  

marmelada za nadev

Veganski krofi iz pečice
Shutterstock
Če želite, da marmelada ostane v krofih, uporabite marmelado za peko z več sladkorja, ki je trdnejša, lahko pa jih polnite tudi, ko so že pečeni, tako kot klasične krofe.

Priprava

1. Najprej pripravimo kvasec: zmešamo kvas, 6 žlic mlačne vode, 1 žlico moke in 1 žličko rjavega sladkorja ter damo za 15 minut na toplo, da naraste.  

2. Moko damo v skledo in na sredini naredimo vdolbino. Po robu posujemo sol.

3. V vdolbino damo pripravljen kvasec, mlačno riževo mleko, kokosovo olje in kokosov sladkor ter dobro pregnetemo.

4. Pokrijemo in pustimo na toplem 30 minut, da vzhaja.

5. Testo razdelimo na približno 14 delov, vsakega oblikujemo v krog, na sredino damo marmelado in dobro zapremo ter oblikujemo v krof. 

6. Krofe damo na pekač in pečemo na 180 °C približno 30 minut.

 Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 7, 14. 02. 2023.

jana naslovnica 7.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.