Sladki recepti za jedi iz rabarbare
Rabarbara je bogata z vitamini in minerali. Vsebuje vitamine A, K in C, od tod tudi njen kiselkasti okus, pa tudi kalcij, kalij, magnezij, mangan in antioksidante. In zaradi vseh teh odličnih lastnosti je nikar ne zavrzite, ampak iz nje naredite najboljše sladice.

Ovsene ploščice z rabarbaro
Sestavine:
Za testo:
180 g navadne moke
150 g ovsenih kosmičev
200 g sladkorja
½ žličke pecilnega praška
ščepec soli
170 g masla
Za nadev:
200 g rabarbare
250 g jagod
1 žlica limonovega soka
100 g sladkorja
200 ml vode
3 žlice koruznega škroba
Priprava:
1. V skledi zmešajte moko z ovsenimi kosmiči, sladkorjem, pecilnim praškom in soljo. Nato dodajte zmehčano maslo in zgnetite. Dve tretjini testa vtisnite na dno pekača, obloženega s papirjem za peko.
2. Rabarbaro narežite na koščke, jagode pa na rezine. Zmešajte z limonovim sokom in sladkorjem. Dajte v posodo in zalijte z 200 ml vode, pomešane s koruznim škrobom. Med nenehnim mešanjem kuhajte približno 2 minuti.
3. Nadev razporedite po pripravljenem testu v pekaču, po vrhu dodajte preostalo testo in približno 35 minut pecite v predhodno ogreti pečici na 180 °C. Po peki pustite, da se v pekaču ohladi, nato narežite na porcije.
Tartleti z rabarbaro in jagodami
Sestavine za 45 tartletov:
Za testo:
200 g navadne moke
60 g rjavega sladkorja
1 žlička cimeta
ščepec soli
150 g masla
Za nadev:
200 g jagod
200 g rabarbare
100 g sladkorja v prahu
1 žlica limonovega soka
4 rumenjaki
150 g mehke skute
Za zaključek:
100 g maskarponeja
150 ml smetane za stepanje
1 žlica medu
jagode in rabarbara za okraševanje
Priprava:
1. V skledi zmešajte moko, sladkor, cimet in sol. Maslo stopite in pustite, da se nekoliko ohladi. Nato ga vlijte v zmes in takoj premešajte.
2. Dobljeno testo vtisnite v modelčke za tartlete (približno 8 cm). Pecite pri 180 °C približno 15 minut. Jagode in rabarbaro očistite ter zmešajte s polovico sladkorja in limonovim sokom.
3. Jajčne rumenjake s preostalim sladkorjem stepite nad vročo vodno kopeljo, dokler se ne zgostijo in spenijo. Nato jih zmešajte z mešanico rabarbare in jagod ter dodajte skuto. Pripravljen nadev razdelite na testo v posodicah in približno 15 minut pecite pri 160 °C.
4. Po peki pustite, da se ohladi, nato pa odstranite iz pekačev. Maskarpone zmešajte s stepeno smetano in medom. S kremo krasite tartlete. Na koncu okrasite še z jagodami in rabarbaro.
Rabarbarin sorbet s pistacijami
Sestavine za 6 porcij:
Za sorbet:
600 g rabarbare
1 granatno jabolko
100 ml vode
200 g sladkorja
150 ml belega desertnega vina
Za karamelizirane pistacije:
100 g sladkorja
1 žlica medu
50 g sesekljanih pistacij
Priprava:
1. Rabarbaro očistite, narežite na majhne koščke in naredite gladek pire. Granatno jabolko precedite skozi sito. Potrebujete 100 ml soka.
2. Vodo s sokom in sladkorjem zavrite, da dobite sirup. Približno 50 ml sirupa pustite za prelivanje sorbeta. Ko se sorbet ohladi, vmešajte zmleto rabarbaro in vino.
3. Dajte v skledo in zamrznite za približno 6 ur. Zamrznjen sorbet dajte v skodelice in jih prelijte s sirupom. Okrasite z granatnim jabolkom.
4. V ponvi počasi karamelizirajte sladkor ter dodajte med in pistacije. Prelijte na kovinski pladenj, premazan z oljem. Počakajte, da se strdi, in nalomite na majhne koščke.
Jogurtova pita z rabarbaro
Sestavine:
Za testo:
200 g navadne moke
100 g sladkorja v prahu
100 g masla
1 jajce
ščepec soli
Za nadev:
400 g rabarbare
majhen kos svežega ingverja
3 žlice sladkorja
3 jajca
70 g medu
250 g grškega jogurta
1 žlica koruznega škroba
Za zaključek:
sesekljane pistacije
Priprava:
1. Iz moke, sladkorja, masla, jajca in soli zgnetite gladko testo, ga zavijte v folijo za živila in postavite v hladilnik za vsaj 2 uri.
2. Rabarbaro narežite na manjše koščke in jo položite v skledo. Dodajte nariban ingver, sladkor in premešajte. V drugi skledi zmešajte vse preostale sestavine za nadev.
3. Pekač za pito (23 cm) namažite z maslom. Testo razvaljajte in z njim obložite dno in stranice pekača. Odvečno testo odrežite.
4. Nadev iz rabarbare enakomerno razporedite po testu in prelijte z jogurtovim nadevom. Pecite 40–50 minut pri 180 °C. Pečeno pito ohladite na rešetki in jo okrasite s pistacijami.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
