Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Triki za lažje lupljenje pečenega kostanja


Vesna Meško
11. 10. 2023, 14.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pravijo, da je kostanj znanilec jeseni, zlasti omamnega okusa je pečen, pa tudi valjanje med sajastimi prsti ima prav poseben čar. Pa ga znate pripraviti tako, da vam lupljenje ne kvari užitka?

surov kostanj
Dreamstime
Kostanj velja za priljubljeno jesensko poslastico.

Kostanj velja za priljubljeno jesensko poslastico, ki gre zlasti v slast ob dobri družbi, klepetu in kozarčku vina ali skodelici opojnega čaja. Če ste ljubitelji pečenega kostanja, potem boste nemara veseli malih skrivnosti, ki zelo pripomorejo k preprostemu lupljenju dišečih kostanjev. Vse skupaj je namreč lahko sila enostavno, če le upoštevate naslednja navodila …

Mali triki in drobne skrivnosti

1.    Počitek: Ko kostanj prinesete domov, ga ne pustite v vrečki, niti ga ne odlagajte v posodo. Na podlago (miza, pult) pogrnite časopisni papir in naj stresite kostanje. Razprostrite jih po površini. Pustite, da se vlažni plodovi osušijo. Še najbolje je, če takole počiva dva do tri dni, da se lupina rahlo izsuši – tako bo lupljenje mnogo lažje, kot pri sveže nabranem kostanju.

2.    Mehčanje: Pred peko kostanj namočite v mlačni vodi. Tako se bo lupina omehčala in rahlo nabreknila.

kostanj
Dreamstime
kostanj

3.    Rezanje: Kot veste, je potrebno v plodove pred peko zarezati, saj jih lahko ob visoki temperaturi raznese. A tudi tu velja upoštevati posebna navodila: V kostanj zarežemo le toliko, da predremo ovojnico. Ne potiskajte noža v samo jedro. Na trebušček kostanja naredite križ ali dolg rez prek trebuščka.

4.    Temperatura za peko: Če boste kostanje pekli na visoki temperaturi, bo lupina hitreje popokala. V kolikor boste poprej naredili dovolj dolgo zarezo, bo lupljenje mala malica, saj bodo plodovi zlahka zdrsnili iz ovoja.

5.    Počitek: Ko boste kostanj spekli, ga stresite na vlažno krpo, nato pa vse skupaj zavijte in odložite v posodo, da se malce ohladi. Boste videli, kako preprosto ga boste zvabili iz lupine!

Naj vam gre v slast!

kostanj.jpg
Profimedia
Kostanj

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.