Šibeniška pašticada
Šibeniška kuhinja slovi po tradicionalnih dalmatinskih jedeh, ki jih pripravljajo iz svežih lokalnih sestavin.

Med najbolj znanimi domačimi jedmi pa je pašticada, mesna omaka s sladko noto, pripravljena iz mariniranega govejega mesa. Pijača, ki se največkrat ponudi ob hrani, je lokalno rdeče vino, ki se prideluje na območju Šibenika in okoliških vinogradov.
Sestavine:
1 kg govejega mesa (najbolje vrat ali ramstek)
2 čebuli
4 stroki česna
2 korenčka
2 lovorova lista
2 žlici paradižnikove mezge
1 žlica moke
2 dl rdečega vina
1 dl oljčnega olja
2 žlici kisa
1 žlička sladkorja
sol in poper po okusu
Priprava:
- Meso narežite na manjše kose, jih posolite in poprajte.
- Na oljčnem olju prepražite sesekljano čebulo, česen in korenček.
- Dodajte meso in lovorov list ter prepražite do zlatorjave barve.
- Potresite z moko in premešajte.
- Nato dodajte paradižnikovo mezgo, vino, kis in sladkor ter vse skupaj dobro premešajte.
- Zalijte s toliko vode, da meso skoraj pokrije, in kuhajte na zmernem ognju približno dve uri, dokler se meso ne zmehča.
- Po potrebi dodajte vodo, da dobite gosto omako.
- Postrezite s prilogo po želji, na primer z njoki, fuži ali krompirjem.
Obožujejo sladko
- V Šibeniku na svoj račun pridete tudi ljubitelji sladic. Med najbolj znanimi in priljubljenimi so:
- Rožata – tradicionalna dalmatinska sladica, ki spominja na puding in je narejena iz jajc, mleka, sladkorja, vanilje in ruma.
- Fritule – majhne ocvrte, krofom podobne kroglice, ki so narejene iz moke, jajc, mleka, sladkorja, rozin in ruma.
- Krhki flancati (kroštule).
- Mandljev kolač – sladica, narejena iz mletih mandljev, sladkorja, masla in jajc ter obložena z mandljevimi lističi.
- Figova torta – narejena iz mešanice posušenih in zmletih fig ter oreščkov, medu, cimeta in drugih začimb.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se