Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Šibeniška pašticada


K.M.
30. 8. 2023, 15.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Šibeniška kuhinja slovi po tradicionalnih dalmatinskih jedeh, ki jih pripravljajo iz svežih lokalnih sestavin.

Pašticada
Maja Danica/Croatia.hr
Pašticada

Med najbolj znanimi domačimi jedmi pa je pašticada, mesna omaka s sladko noto, pripravljena iz mariniranega govejega mesa. Pijača, ki se največkrat ponudi ob hrani, je lokalno rdeče vino, ki se prideluje na območju Šibenika in okoliških vinogradov.

Sestavine:

1 kg govejega mesa (najbolje vrat ali ramstek)
2 čebuli
4 stroki česna


2 korenčka
2 lovorova lista
2 žlici paradižnikove mezge
1 žlica moke
2 dl rdečega vina
1 dl oljčnega olja
2 žlici kisa
1 žlička sladkorja
sol in poper po okusu

Priprava:

  • Meso narežite na manjše kose, jih posolite in poprajte.
  • Na oljčnem olju prepražite sesekljano čebulo, česen in korenček.
  • Dodajte meso in lovorov list ter prepražite do zlatorjave barve.
  • Potresite z moko in premešajte.
  • Nato dodajte paradižnikovo mezgo, vino, kis in sladkor ter vse skupaj dobro premešajte.
  • Zalijte s toliko vode, da meso skoraj pokrije, in kuhajte na zmernem ognju približno dve uri, dokler se meso ne zmehča.
  • Po potrebi dodajte vodo, da dobite gosto omako.
  • Postrezite s prilogo po želji, na primer z njoki, fuži ali krompirjem.

Obožujejo sladko

  • V Šibeniku na svoj račun pridete tudi ljubitelji sladic. Med najbolj znanimi in priljubljenimi so:
  • Rožata – tradicionalna dalmatinska sladica, ki spominja na puding in je narejena iz jajc, mleka, sladkorja, vanilje in ruma.
  • Fritule – majhne ocvrte, krofom podobne kroglice, ki so narejene iz moke, jajc, mleka, sladkorja, rozin in ruma.
  • Krhki flancati (kroštule).
  • Mandljev kolač – sladica, narejena iz mletih mandljev, sladkorja, masla in jajc ter obložena z mandljevimi lističi.
  • Figova torta – narejena iz mešanice posušenih in zmletih fig ter oreščkov, medu, cimeta in drugih začimb.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.