Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recept: Ste za čebulno pito?


Lara Jelen/ revija Jana
9. 11. 2023, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Danes imamo za vas idejo za malce drugačno pito. Všeč vam bo!

recept
Profimedia
Čebulna pita

Čebulna pita

Sestavine

Testo:

240 g gladke moke

80 g masla

0, 5 dl pinjenca

1 rumenjak

ščepec mletega belega popra

ščepec soli

gladka moka za valjanje

maslo za namastitev pekača

Nadev:

600 g olupljene čebule

100 g slanine

1,8 dl kisle smetane

3 jajca

3 vejice timijana

1 žlica masla

ščepec muškatnega oreščka

sol

Priprava
1. V skledi zmešajte moko, zmehčano maslo, sol in poper. Z mešalnikom za testo na nizki hitrosti obdelujte mešanico, dokler ne začnejo nastajati manjša zrnca. Vmešajte stepen pinjenec in rumenjak ter zgnetite v gladko testo. Zavijte ga v folijo za živila in za 30 minut postavite v hladilnik. Nato testo na pomokani površini razvaljajte v približno 2 mm debelo ploščo in z njo obložite na rahlo pomaščen pekač za pito. Dno prebodite z vilicami in testo za 10 minut postavite v hladilnik. Nato na testo položite papir za peko, nanj nasujte fižol in postavite v pečico, ogreto na 200 °C. Ko se robovi testa zlato obarvajo, znižajte temperaturo na 150 °C in pecite še 15 minut.
2. Medtem narežite čebulo na tanke kolobarje in jo s sesekljano slanino na maslu podušite do mehkega. Prenesite jo v skledo, solite, dodajte muškatni orešček, timijanove lističe in jajca, stepena s smetano, ter premešajte.
3. Pečeno testo pustite, da se malo ohladi, nato z njega odstranite suhe stročnice in po testu razporedite pripravljen nadev. Pekač postavite nazaj v pečico, ogreto na 150 °C, in pecite približno 35 minut oziroma tako dolgo, da pita povrhu dobi lepo zlato rjavo barvo.

Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 44, 30. oktober, 2023


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.