Recept: Sivkin sirup
Bi želeli pripraviti sivkin sirup, pa ne veste, kako? Potem ste na pravem mestu ...

Pijemo ga razredčenega z vodo (kot bezgov sirup). Z njim prelijemo sladice, puding, palačinke, sadno solato, sladoled … Poleg prijetnega okusa in arome je tudi zdravilen. Izboljša prebavo, blaži napenjanje, trebušne krče, PMS … Sivkin sirup je priljubljen naravni izdelek, ki se pogosto uporablja v različnih prehranskih in zdravstvenih aplikacijah. Vsebuje veliko količino mineralov, kot so kalcij, magnezij, cink in železo, ter vitamine, kot so B-vitamini. Sivkin sirup je odlična alternativa rafiniranemu sladkorju in se lahko uporablja kot naravno sladilo v čajih, pecivih in drugih jedeh.
Sestavine:
- 1 skodelica sivkinih cvetov
- 1 kg sladkorja
- 1 l vode
- 1 žlička citronske kisline
- 1 bio limona ali 1 pomaranča
Opomba: Za uživanje uporabimo le pravo, navadno sivko (Lavandula angustifolia).
Priprava:
V lonec damo sivkine cvetove, na kolobarje zrezano limono ali pomarančo. Čez nasujemo sladkor in citronsko kislino ter zalijemo s prekuhano vodo. Premešamo in pustimo namakati 24 ur. Občasno malo pomešamo. Nato precedimo. Če bomo porabili v enem tednu, spravimo v hladilnik. Če pa želimo, da se nam ohrani dlje časa, precejen sok zavremo in polnimo v vroče steklenice.
Še več nasvetov za uporabo sivke vaš čaka v 31. številki revije Jana.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se