Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recept: Sivkin sirup


Metka McCully Žigon / revija Jana
4. 8. 2023, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bi želeli pripraviti sivkin sirup, pa ne veste, kako? Potem ste na pravem mestu ...

sivka, lavanda, lavandula
Shutterstock
Sivkin sirup

Pijemo ga razredčenega z vodo (kot bezgov sirup). Z njim prelijemo sladice, puding, palačinke, sadno solato, sladoled … Poleg prijetnega okusa in arome je tudi zdravilen. Izboljša prebavo, blaži napenjanje, trebušne krče, PMS … Sivkin sirup je priljubljen naravni izdelek, ki se pogosto uporablja v različnih prehranskih in zdravstvenih aplikacijah. Vsebuje veliko količino mineralov, kot so kalcij, magnezij, cink in železo, ter vitamine, kot so B-vitamini. Sivkin sirup je odlična alternativa rafiniranemu sladkorju in se lahko uporablja kot naravno sladilo v čajih, pecivih in drugih jedeh.

Sestavine:

  • 1 skodelica sivkinih cvetov
  • 1 kg sladkorja
  • 1 l vode
  • 1 žlička citronske kisline
  • 1 bio limona ali 1 pomaranča

Opomba: Za uživanje uporabimo le pravo, navadno sivko (Lavandula angustifolia).

Priprava: 

V lonec damo sivkine cvetove, na kolobarje zrezano limono ali pomarančo. Čez nasujemo sladkor in citronsko kislino ter zalijemo s prekuhano vodo. Premešamo in pustimo namakati 24 ur. Občasno malo pomešamo. Nato precedimo. Če bomo porabili v enem tednu, spravimo v hladilnik. Če pa želimo, da se nam ohrani dlje časa, precejen sok zavremo in polnimo v vroče steklenice.

Še več nasvetov za uporabo sivke vaš čaka v 31. številki revije Jana.

jana 31.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.