Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Pripravite okusen domači kečap


K.M.
25. 7. 2018, 16.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Izkoristite plodove paradižnika ter pripravite okusen in zdrav domači kečap.

Ketchup, kečap
Profimedia

Smo sredi sezone zorenja paradižnikov. Če vaših rastlin ni napadla plesen, bi morali biti številni plodovi že lepo rdeči. Poleg okusne paradižnikove solate pa si letos privoščite tudi okusen domači kečap, pri katerem boste vedeli, koliko sladkorja ste dodali in kaj je v njem. 

Kaj potrebujete? 

2 kg paradižnika

100 g stebelne zelene

2 manjši rdeči čebuli

100 g rjavega sladkorja

1 dl vinskega kisa

2 žlici balzamičnega kisa

1 žlico soli

žličko karija v prahu, cimeta ali mletega čilija

Postopek: 

V velik lonec dajte grobo narezan paradižnik, stebelno zeleno narezano na 2 cm velike kose, razčetverjeno čebulo, sladkor, oba kisa in sol. Vse skupaj kuhajte pri zmerni temperaturi. Po želji dodajte izbrano začimbo, po okusu pa jo lahko tudi izpustite. 

Vse skupaj pokrijete in na zmernem ognju kuhaje uro in pol, da se vsa zelenjava zmehča. Vse skupaj prepasirajte skozi cedilo. Če ga želite shraniti za dlje časa, zmes še enkrat prevrite in shranite v sterilizirane kozarčke. Drugače ga pospravite v steklenico in porabite v roku 14 dni.

Semena, ki jih pogosto odstranite, so prav tako zdrava. V tkivu okoli semen je namreč največ umamija, petega okusa, ki poskrbi, da jedi iz paradižnika še posebej teknejo. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.