Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Posladkajmo se ob koncu tedna


sm/Zarja
30. 10. 2016, 15.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ob dišeči štručki pravkar pečenega bananinega kruha človek lahko le vzdihne od ugodja.

bananin kruh.jpg
Profimedia

Iz njega diši po cimetu in čokoladi, v mehkem testu so hrustljavi koščki orehov. Le kdo bi si mislil, da je mamljiv kolač z eksotičnim priokusom tako preprosto pripraviti?

Še nekaj prednosti bananinega kruha: koristno lahko uporabimo banane, ki so že skoraj prezrele, a zato nič manj okusne. Otroci imajo takšen kruh zelo radi za malico ali zajtrk. Je zdrav in nasiten. Če rezine postrežemo s stepeno smetano, dobimo čudovito sladico. Postrežemo jo po kosilu ali ob popoldanski kavi.
Sestavine: 4 zrele banane (450 g), 3 jajca, 120 g orehovih jedrc, 120 g masla, 120 g rjavega sladkorja, 1 žlica medu, 200 g moke, žlička cimeta, žlička začimb za medenjake, 50 g čokolade v prahu, ščepec soli, 6 g pecilnega praška, žlička sode bikarbone, tri žlice limonovega soka, sladkor v prahu za posip

Priprava:

1. Uporabimo zelo zrele banane, ki jih olupimo in z vilicami pretlačimo v skledi. Pokapljamo jih z limonovim sokom, da ne potemnijo.

2. Dodamo zmehčano maslo, rumenjake, med in sladkor ter z električnim mešalnikom vse premešamo, da nastane kremasta zmes.

3. V skledi premešamo suhe sestavine: moko, čokolado v prahu, sodo bikarbono, cimet, začimbe za medenjake, pecilni prašek in sol. Po žlicah zmes dodajamo v kremo in ves čas mešamo, da dobimo gladko testo brez grudic.

4. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, ki ga previdno vmešamo v testo, nato dodamo še nasekljane orehe (nekaj jih pustimo za okrasitev).

5. Testo preložimo v namaščen pekač in pečemo eno uro pri temperaturi 180 stopinj, nato kolač povsem ohladimo. Preden ga postrežemo, ga potresemo s sladkorjem v prahu in nasekljanimi orehi.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.