Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Okusno: Zrezki na praznični mizi


Revija Maja
19. 12. 2017, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Prazniki so odlična priložnost za okusen kos pečenega mesa.

recept.png
Revija Maja

Kdor je ljubitelj mesa, si ga privošči večkrat v tednu. Zrezke v različnih omakah, pa koščke mesa v obarah, rižotah, testeninah ali solatah ob nedeljah zamenja pečenka in spet se zavrti nov krog. Za posebne priložnosti, kot so prihajajoči prazniki, pa se vedno znova sprašujemo, kateri kos mesa in v kakšni obliki bo zaokrožil slovesno večerjo. Mi pravimo - naj bo zrezek! Hitro pripravljen, sočen in s pravo spremljavo, da bo še boljši kot za vsak dan.

Telečji zrezek z dušeno bučo
Sestavine za 4 osebe:
4 telečji zrezki (po 200 g)
600 g muškatne buče
1 šalotka
40 g masla
sol, poper
1 majhna cimetova palčka
2 žlici rozin
200 ml suhega rdečega vina
4 čebule
2 žlici olivnega olja
1 vejica rožmarina

Priprava:
1. Bučo olupimo in narežemo na rezine. Šalotko olupimo in sesekljamo. Maslo segrejemo v ponvi in na njem popražimo šalotko, dodamo rezine buče, solimo in dodamo cimet. Na šibkem ognju dušimo do mehkega.
2. Rozine 10 minut namakamo v vinu. Medtem olupimo čebule in jih narežemo na tanke rezine.
3. Zrezke popramo in jih na vročem olju na obeh straneh po 3 do 4 minute pražimo. Odstavimo z ognja in pokrijemo, da ostanejo topli.


4. V omako od pečenja mesa stresemo čebulo, dušimo, zalijemo z vinom z rozinami, dodamo osmukan rožmarin. Solimo, popramo.
5. Na hitro v omaki pregrejemo še zrezke in ponudimo z rezinami buče.

recept2.png
Revija Maja

Svinjski medaljoni z datlji in lešniki
Sestavine za 4 osebe:
8 svinjskih medaljonov (po 80 g)
4 datlji
1 žlica lešnikov
2 vejici timijana
1 bio limona
8 brinovih jagod
8 rezin slanine
3 žlice olivnega olja
100 ml suhega rdečega vina
300 ml čiste goveje juhe
30 g masla
sol, poper

Priprava:
1. Datlje razpolovimo in odstranimo koščico. Lešnike na grobo sesekljamo. Timijan osmukamo in zmešamo z datlji in lešniki.
2. V vsak medaljon naredimo majhen žepek in vanj damo nadev z datlji. Limono umijemo z vročo vodo, osušimo in lupino naribamo. Brinove jagode v možnarju stremo in zmešamo z limonino lupino. S tem začinimo medaljone. Ovijemo jih v rezino slanine.
3. Medaljone popečemo na vročem olju. Pečene odstavimo z ognja in pokrijemo, da ostanejo topli.
4. Omako od pečenja zalijemo z vinom, dodamo juho in prevremo. Ko ne vre več, vmešamo hladno maslo. Solimo, popramo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.