Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Bučno olje je pomemben element slovenske gastronomije


K.M.
6. 11. 2022, 15.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Okusna in zdrava kulinarika, ki predstavlja tradicijo Slovenije in napredne rešitve.

bučna semena.jpg
Dreamstime
bučna semena.jpg

Bučno olje je pomemben element slovenske gastronomije, še posebej Štajerske in Avstrije. Pridelovalci, ki olje pridelujejo iz bučnih semen, so pri svojem delu vse bolj inovativni. Poleg tega, da ga pridelujejo na različne načine (toplo ali hladno stiskano), ga vse večkrat oplemenitijo z različnimi okusi, kot sta recimo čebula ali česen. Na Štajerskem in v Prekmurju pa so bučna semena in bučno olje velik del same gastronomije, uporabljajo se v številnih jedeh. Dva preprosta recepta, ki vključujeta bučno olje in bučna semena, so nam zaupali v Oljarni Jeruzalem SAT, Oljarni in mešalnici Središče. 

Bučna rulada z mletimi bučnicami

Bučna rolada.jpg
KK
Bučna rolada


Sestavine:
6 jajc
6 žlic sladkorja


1 vaniljev sladkor
1 limonov sladkor
100 g mletih suhih bučnih semen

Postopek:
1. Ločite rumenjake in beljake. 
2. Dobro umešajte rumenjake, sladkor, vaniljev in limonov sladkor. 
3. Umešani masi postopoma dodajajte mleta bučna semena in počasi mešajte. 
4. Mešanico zlijte na pekovski papir v pekaču in jo pecite deset minut pri 180 stopinjah Celzija. 
5. Ohlajeno pecivo premažite s kislo smetano in zavijte ter za nekaj časa shranite v hladilnik. 

Bučni namaz
Sestavine:
200 g mletih bučnih semen
1 dcl vroče vode
sol, poper, česen v prahu in oljčno olje po okusu

Postopek:
1. Mleta bučna semena prelijte z vročo vodo in dobro premešajte. 
2. Mešanici dodajte sol, poper in česen v prahu ter še enkrat dobro premešajte. 


3. Ko se masa ohladi, dodajte še bučno olje. 
4. Namaz hranite v hladilniku. ***null***


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.