Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Zdravilna moč hrena in opozorilo: zakaj previdnost ni odveč


Sonja Grizila
19. 4. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Hren je velikonočna klasika, a tudi zdravilna rastlina z močnim delovanjem. Pomaga prebavi, a ob pretiravanju lahko škodi. Uporabljajmo ga s premislekom.

hren
Profimedia
hren

                Pred veliko nočjo iščemo po tržnicah in trgovinah hren, saj je tradicionalni dodatek velikonočnemu narezku, kar je logično – hren s svojimi učinkovinami pomaga prebavljati obilno in ne prav zdravo hrano. Sicer pa bi moral biti hren, ki ima prav v tem času največ moči, običajna sestavina zelene lekarne, a je treba z njim previdno ravnati. Če ga jemo preveč, si lahko nakopljemo težave z ledvicami, če pa ga polagamo na kožo, jo je dobro prej namazati z oljčnim oljem, da ne pride do rdečice, skelenja in vnetja.

              Hren uporabljamo na zares veliko načinov.  Ker prav zdaj razsajajo hude viroze, si velja zapomniti, kako se znebimo vnetja sinusov  – če seveda še ni tako hudo, da bi morali k zdravniku. V posodo z debelim dnom nastrgamo hren, prižgemo grelno ploščo, ko začne močno dišati, posodo odstavimo,  se pokrijemo z brisačo in vdihavamo hlape vsaj pet minut, še bolje deset. Takoj se spravimo v posteljo!

               Vročino ukrotimo tako, da nastrgamo hren, ga prelijemo z nekaj vinskega kisa, zavijemo v krpo ter damo na čelo in tilnik. Obkladek hkrati zmanjšuje glavobol. Proti prehladu pa je dober sirup, ki ga naredimo iz enake količine medu in iztisnjenega hrenovega soka. Vdihavanje nastrganega hrena tudi odpre dihalne poti in lajša glavobol.

              Hren vzpodbuja prebavo ter pomaga razkrojiti beljakovine in maščobo, sodi pa tudi med sestavine pomladanskih čistilnih kur. Nastrgamo ga v različne mešane solate, lahko pa ga tudi skuhamo v vinu, pivu ali vodi in uporabimo kot sredstvo za odvajanje vode. Pretirano utrujenost in težko dihanje preganjamo z mešanico naribanega hrena, pomešanega z medom – 1 velika žlica zjutraj na tešče bo zadostovala, vztrajati moramo en mesec.

               Hren je klasično zdravilo proti revmi – nastrgamo ga, zavijemo v gazo in uporabimo kot obkladek na bolečem mestu. Če začne koža peči, ga takoj odstranimo, kožo pa masiramo z jabolčnim kisom ali slano vodo. Na koncu namažemo kožo z  gabezovim mazilom, ki ga kupimo ali pripravimo sami, saj prav v tem času izkopavamo koreninice.  Očistimo jih, zrežemo na koščke in v svinjski masti (2 dela koreninic, 1 del masti) na rahlem ognju pol ure dušimo. Stisnemo skozi cedilo in spravimo v kozarčke, ki jih hranimo na hladnem. Odlično mazilo za revmo, putiko, ob bolečinah zaradi udarcev, za pretegnjene mišice in zvine.

Objavljeno v reviji Jana,  št. 15, 15. april 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

nasl_Jana_15.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!
cloud-sun

Trenutno

16 °C

Delno oblačno

nedelja, 20. 4

Delno oblačno

8 / 19 °C cloud-sun

ponedeljek, 21. 4

Oblačno

9 / 22 °C cloud

torek, 22. 4

Deževno

9 / 20 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.