Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Čemaževa kuhinja: preprosti recepti za ljubitelje divjih okusov


Lara Jelen
30. 3. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Nikoli nas ne razočara. Vsako pomlad nas v gozdu pričaka preproga nežnih zelenih lističev, ki dišijo po česnu.

cemaz
Profimedia
Čemaževa kremna juha s poširanim jajcem

To je seveda čemaž, še kako dobrodošla rastlina, ki (kakšno naključje!) v izobilju uspeva ravno po pustnem rajanju s krofi ter pred veliko nočjo, ko se mize spet šibijo pod dobrotami. Narava pač ve, da vmes potrebujemo nekaj lažjega in zdravega, a še vedno zelo okusnega.

Čemaževa kremna juha s poširanim jajcem

Sestavine

  • 2 šalotki
  • 1 krompir
  • 2 žlici masla
  • 100 ml suhega belega vina
  • 500 ml piščančje juhe
  • 2 skodelici čemaža
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • mlet črni poper
  • Za poširanje jajc:
  • 500 ml vode
  • 50 ml kisa
  • sol
  • 4 jajca

Priprava

1. Šalotko in krompir olupimo ter na drobno narežemo. V loncu stopimo maslo ter na njem na kratko popražimo šalotko in krompir. Nato prilijemo vino, zavremo, dodamo jušno osnovo in kuhamo, dokler krompir ne postane mehak.

2. Čemaž na drobno nasekljamo.

3. V osnovo prilijemo smetano, dodamo nasekljan čemaž in vse skupaj kuhamo še približno 3 minute. Nato juho zmiksamo s paličnim mešalnikom ter začinimo s soljo in poprom.

4. Pripravimo poširana jajca. V kozico nalijemo vodo in kis, rahlo solimo ter zavremo. Nato temperaturo znižamo, z metlico ustvarimo vrtinec in vanj ubijemo jajce. Rumenjak se bo lepo ovil v beljak. Jajce kuhamo približno 3 minute, nato ga s penovko vzamemo iz vode in prestavimo v krožnik. Vsako jajce skuhamo posebej. Na krožnike razdelimo poširana jajca, jih prelijemo z juho in postrežemo s hrustljavim kosom kruha.

cemaz
Profimedia
Čemaževa pletenka

Čemaževa pletenka

Sestavine

  • 160 ml mleka
  • 20 g svežega kvasa
  • ½ žličke sladkorja v prahu
  • 300 g navadne moke
  • 1 žlička soli,
  • 30 g olivnega olja
  • Nadev:
  • 50 g svežih listov čemaža
  • 100 ml oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 30 g pinjol (ali olupljenih mandljev)
  • ½ čajne žličke soli
  • 6 žlic na drobno naribanega parmezan

Priprava

1. V skledi zmešajte polovico mlačnega mleka, kvas, sladkor in 3 žlice moke. Pustite vzhajati na toplem mestu. V skledo presejete moko in sol, dodajte vzhajani kvas in preostalo mlačno mleko ter zgnetite mehko testo. Na koncu vanj vmešajte olje, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati.

2. V mešalnik dajte nasekljane liste čemaža, olje, nasekljan česen, oreščke in sol ter vse skupaj zmešajte v pesto. Na koncu vmešajte parmezan.

3. Testo razdelite na polovico. Vsak kos razvaljajte v pravokotnik, debeline približno 3 mm, in ga premažite s pestom (ob robovih pustite približno 2 cm širok nepokrit rob). Testo zvijte v rolico, konce stisnite in z ostrim nožem vzdolžno prerežite na pol (za lažje rezanje lahko zavito testo za 30 minut postavite v zamrzovalnik).

4. Testo dajte na peki papir, spletite s prerezano stranjo navzgor in konce čvrsto stisnite skupaj. Obe pletenici prestavite na pekač, premažite z olivnim oljem, pokrijte in pustite vzhajati 20 minut na toplem mestu. Nato dajte v pečico, segreto na 190 °C, in pecite do zlatorjave barve približno 30 minut.

cemaz
Profimedia
Pečena jajca s čemažem

Pečena jajca s čemažem

Sestavine

  • 1 manjša čebula
  • 3 stroki česna
  • 50 g masla
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 250 g čemaža
  • 100 g parmezana
  • sol
  • mlet črni poper
  • 4 jajca
  • kruh

Priprava

1. Čebulo in česen olupite ter na drobno sesekljajte. V kozici segrejte maslo ter prepražite čebulo in česen.

Prilijte smetano in kuhajte na majhnem ognju približno 10 minut. Nato vmešajte čemaž in nariban parmezan.

2. Zmes začinite s soljo in poprom, razdelite v posodice, dodajte jajca in pecite v pečici pri 190 °C 15 minut. Postrezite s kruhom.

OPOZORILO

Čemaž nabirajte samo, če ga dobro poznate! Zamenjava z jesenskim podleskom ali šmarnico je smrtno nevarna! Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

NAMIG

Ljudska medicina nas uči, da čemaž čisti telo (krvni obrok, prebavila in dihalne poti). Ni pa treba pretiravati z njim. Že nekaj sesekljanih listov bo popestrilo okus solate in drugih jedi.

Objavljeno v reviji Jana, št. 12, 25. marec 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.