Spreminjajo naše organe
Gensko spremenjeni organizmi (GSO) so v EU zelo vroča tema številnih razprav. Še zlasti zaradi napovedi, da bo Evropska unija menda spet dovolila uvoz GSO, čeprav je veliko evropskih držav že strogo prepovedalo gojenje gensko spremenjenih rastlin na svojem ozemlju. Francija je letos po zgledu Avstrije celo uzakonila označevanje vseh izdelkov brez GSO. Kar se počasi začenja spreminajti tudi pri nas. Najnovejše raziskave potrjujejo, da gensko spremenjeni organizmi, ki jih jemo, vplivajo na naše organe in spremenijo tkiva. Poleg tega se je v desetih letih število alergij podvojilo prav zaradi njih!

Gensko
spremenjeni organizmi (GSO) so v EU zelo vroča tema številnih razprav. Še
zlasti zaradi napovedi, da bo Evropska unija menda spet dovolila uvoz GSO,
čeprav je veliko evropskih držav že strogo prepovedalo gojenje gensko
spremenjenih rastlin na svojem ozemlju. Francija je letos po zgledu Avstrije
celo uzakonila označevanje vseh izdelkov brez GSO. Kar se počasi začenja
spreminajti tudi pri nas. Najnovejše raziskave potrjujejo, da gensko
spremenjeni organizmi, ki jih jemo, vplivajo na naše organe in spremenijo
tkiva. Poleg tega se je v desetih letih število alergij podvojilo prav zaradi
njih!
O novostih in novih
izsledkih raziskav smo povprašali Marino Koren Dvoršak, v. d. direktorico IKC –
Inštituta za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru.
Menda
je bila v EU že spet registrirana nova gensko spremenjena koruza, čeprav so
razprave o GSO precej vroče?
Da, glede registracije
novih sort gensko spremenjenih rastlin se dogaja veliko. Zdaj je registrirana ena
sorta gensko spremenjenega krompirja za industrijsko proizvodnjo škroba in 228
sort gensko spremenjene koruze. Pritiski od lastnikov licenc gensko
spremenjenih rastlin so vedno večji. Najbolj je priljubljena koruza. Vendar je
5. julija lani evropski parlament izglasoval, naj države članice EU v
prihodnosti dobijo daljnosežne možnosti za prepoved gojenja gensko spremenjenih
rastlin na svojem ozemlju. Slovenija je setev gensko spremenjenih rastlin
omejila že leta 2009. Pridelava ni prepovedana, veljajo pa omejitve. Doslej na
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje niso prejeli nobene vloge za izdajo
dovoljenja za komercialno pridelavo gensko spremenjenih rastlin. Glede na
prepoved uporabe GSO v vseh pomembnejših kmetijskih okoljskih ukrepih bi lahko
rekli, da je Slovenija do GSO zadržana.
Vendar
so številne evropske države pridelavo gensko spremenjenih rastlin na svojem
ozemlju že strogo prepovedale.
Francija je konec
februarja poslala na Evropsko komisijo zahtevo, da se v EU prepove dovoljenje
za uvoz in prodajo gensko spremenjene koruze MON 810 ameriškega proizvajalca
Monsanto. Najnovejše znanstvene ugotovitve EFSA so namreč pokazale, da gensko
spremenjene rastline pomenijo veliko tveganje za okolje. To tveganje se seveda
nanaša na preostale gensko spremenjene rastline, največkrat se omenja koruza
BT11. Avstrija, Francija, Grčija, Madžarska, Nemčija, Norveška, Nemčija, Velika
Britanija in Luksemburg so pridelavo GSO na svojem ozemlju prepovedale, pri
čemer se lahko oprejo na evropsko javno mnenje. Švica ima moratorij na uvoz in
komercialno proizvodnjo gensko spremenjenih rastlin in živali. Nemčija je še v letu
2011 pridelovala gensko spremenjen krompir na dveh hektarih, a ga je opustila
oziroma prepovedala.
Katere
so nove ugotovitve glede dolgoročne škodljivosti GSO za zdravje?
Pri herbicidih, ki jih
lahko brez posledic za rastline uporabljamo v posevkih z gensko spremenjenimi
rastlinami, obstajajo dokazljive velike posledice za ljudi, ki bivajo v bližini
ali sredi polj ali delajo na njih. Tri ločene študije, katerih rezultati so
bili objavljeni v zdravstveni reviji Environmental Health Perspectives, so res
povezale njihov negativni vpliv na nosečnice, ki so bile izpostavljene
pesticidom, in na učno sposobnost otrok, ki so se potem rodili. Zdaj vemo, da
višja ko je vrednost pesticidov v popkovini otroka, nižji je IQ količnik
rojenega otroka. Ta podatek je skrb vzbujajoč tudi za vse stanovanjske
skupnosti, ki res bivajo med na tisočimi hektari površin polj, posejanimi z
gensko spremenjeno sojo v Južni Ameriki. Soja je zelo odporna proti herbicidu, zato
ga brez omejitev nanašajo po celotni površini kar iz letal. Seveda so posledice
že vidne pri deležu mrtvorojenih otrok, deformacijah in podobno. Težava torej
ni le v uživanju živil, ki so izdelane iz GSO, ampak obstaja širši okoljski
vidik. Torej vse posledice pridelave na zdravje ljudi, okolje in ekonomična
upravičenost prevoza soje z drugih celin.
Najbolj
vroča tema razprav je najnovejša ameriška raziskava o škodljivih učinkih GSO.
Častni profesor na Univerzi Pordue dr. Don Huber je opozoril ameriško vlado na ugotovitve glede pojava na novo nastalih patogenov, ki so nastali z nenamerno gensko rekombinacijo in se pojavljajo z novimi izredno prodornimi boleznimi na rastlinah. Rastline soje in koruze nenadoma odmrejo, se posušijo. Obstaja utemeljen sum, da se patogeni prenašajo na živali. Dr. Hubert navaja do 45 odstotkov spontanih splavov in več kot 20 odstotkov neplodnosti pri govedu. Naivno bi bilo pričakovati, da se enako ne dogaja s človeškim telesom, kadar uživamo živila, ki so bila proizvedena iz GSO. Enako velja za živali, ki so bile krmljene s krmo, ki vsebuje gensko spremenjene rastline.
Več v Jani, dne 13.3.2012
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se