Skleda smutija – nova različica zdravega zajtrka

Smutiji so se pojavili v novi obliki. Po novem si jih lahko pripravite kar v obliki tako imenovane »smoothie bowl« oziroma sklede smutija. Domislica je obnorela svet, sklede smutija pa so postale lepotice dolgih zajtrkov, ki si jih lahko vsak naredi po svojem okusu.
Skleda smutija je med drugim postala uspešnica zato, ker je fantastično videti iz ptičje perspektive. »Dobro se obnese na kvadratnem formatu – je torej zelo Instagramu prijazna. Poleg tega pa je nadgraditev že dolgo prisotne mode smutijev kot najslastnejših predstavnikov iz regimenta zdrave prehrane. Ne nazadnje pa je smuti v skledi zares okusna in hranljiva jed,« pravi Zulejka Javeršek, avtorica kuharskega bloga Uglašena kuhinja, kuharske knjige Vse leto in navdušenka nas skledami smutija. Takšna skleda se ji je sicer že na prvi pogled zdela zelo privlačna, a po nepotrebnem zapletena. Ko pa jo je vendarle poskusila pripraviti, se je spraševala, zakaj ni tega storila že veliko prej. »Morate poskusiti!«
Gladki smuti z dodatki
V skledi gladek smuti združimo z dodatki (najbolje presnimi). Sogovornica v ta namen najraje izbere kaleče ajdo, črni sezam, sončnice in občasno presne piškote, ki jim doda sadje. Obrazloži, da so klasični smutiji idealen zajtrk, kadar se nam mudi. »Skleda smutija pa je za tista jutra, ko imamo čas in zajtrk pojemo za mizo. Vanjo moramo vključiti bolj gost smuti od tistega v kozarcu, da dodatki ne potonejo,« priporoča. Najzabavneje je, da si skledo pri mizi lahko vsak sam obloži s tistim, kar mu je najbolj všeč. Je pa taka skleda gotovo bolj pisana, če vanjo dodamo sadje. In kakšno rožico, kakopak, pravi Zulejka, ki bralcem razkriva recept za svojo različico sklede smutija.
Več v Zarji št.22, 30.5.2017
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se