Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Nasitna solata z mladim krompirjem in stročjim fižolom


Metka McCully Žigon
12. 7. 2024, 07.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kar sline se mi cedijo, ko tole pišem. Tale preprosta solata je preprosta za pripravo, a polna okusov in hranil. Postrežemo jo rahlo mlačno, hladno ali celo naslednji dan. Je kot nalašč za poletno kosilo ali večerjo. Za bolj lačne je lahko tudi priloga k mesu z žara ali zrezkom. Tekst: METKA McCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

babicina shramba.jpg
revija Jana
Nasitna solata z mladim krompirjem in stročjim fižolom

Sestavine

·         ½ kg mladega krompirja

·         ½ kg stročjega fižola 

·         1 čebula

·         2 v trdo kuhani jajci ali 200 g kuhane šunke

·         šopek svežega peteršilja

·         sol, poper po okusu

·         olivno olje, kis, 1 čajna žlička gorčice

Priprava

1. Vzemite manjše gomolje mladega krompirja, ker se hitreje skuhajo. Ni ga treba lupiti. Dobro ga operemo in malce podrgnemo s krtačko, da je res čist. Damo ga kuhat v rahlo slano vodo. Zraven lahko damo kuhat tudi jajca, ki jih prej umijemo. Medtem očistimo stročji fižol, ga operemo in zrežemo na približno 3–5 cm dolge koščke. Tudi fižol damo kuhat h krompirju. Kuhamo, dokler se krompir in fižol ne zmehčata.

2. Medtem pripravimo polivko iz olivnega olja, kisa, gorčice, soli in popra. Čebulo in peteršilj vsakega posebej sesekljamo.

3. Ko je zelenjava kuhana, odstavimo, odlijemo vodo in damo v skledo. Damo še narezana v trdo kuhana jajca in /ali na manjše kockice zrezano kuhano šunko. Primešamo čebulo in prelijemo s polivko. Vse skupaj dobro premešamo, če se nam zdi, da je nekoliko presuho, dodamo žlico ali dve vode. Potresemo z obilo na drobno sesekljanega peteršilja.


NASVET

Jed je najboljša s čebulo sorte Tropea. Ta dozori razmeroma zgodaj. Ima rdečo lupino, je mehka in bolj milega, celo nekoliko sladkega okusa ter je ena najboljših čebul za uživanje v surovem stanju.

NAMIG
Če jed pripravljate kot samostojen obrok, lahko količine nekoliko povečate. Recept je sicer za štiri jedce.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 26,  št. 28, 9. julij, 2024.

nasl_Jana_28.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.