© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Kam s presežkom kakijev?


jk
1. 12. 2019, 19.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Sezona kakijev je na vrhuncu, in če se uvrščate med tiste, ki ta primorski sadež naravnost obožujejo, gotovo že razmišljate, kako bi lahko v njih uživali čim dlje. Seveda so najboljši sveži, ki za piko na i ne potrebujejo prav ničesar, a za pozimi in spomladi si jih lahko nekaj tudi posušite ali zamrznete.

domace iz narave kaki smuti.jpg
Zarja Jana
Domače iz narave

Kaki je obstojen sadež, ki ga lahko skladiščimo dlje časa, tudi dva do tri mesece. Skladiščimo ga v zračnih temnih in hladnih prostorih, kjer se temperatura giba okoli 15 stopinj. Zračnost prostora oziroma občasno prezračevanje sta pomembno zato, da se iz prostora odvede etilen in ogljikov dioksid, ki ga oddaja sadje, kar pospešuje zorenje. Zrele, mehke kakije pa lahko tudi zamrznemo in jih po potrebi jemljemo iz hladilnika ter na sobni temperaturi odmrznemo in zaužijemo. Iz zamrznjenih kakijev si lahko vso zimo pripravljamo okusne smutije. Tiste sadeže, ki jih ne boste pojedli sproti ali zamrznili, pa je možno tudi posušiti.

Kdaj in kako sušimo kakije

Sušenje kakijev ni nič kaj kompliciranega, nekaj napotkov pa vseeno velja omeniti.

1. Kakiji morajo biti za sušenje ravno prav zreli. Počakajmo, da se nekoliko omehčajo in spremenijo barvo iz rumene v rdečkasto. Preveč rumeni kakiji so po sušenju nekoliko trpki. Vseeno pa ne čakajmo predolgo, saj ne želimo, da postanejo premehki. Naj bodo obarvani, a na otip še nekoliko trdi, da se lahko z nožem lepo režejo in ne razpadejo. Zrežemo jih na rezine 6 mm–8 mm in odstranimo morebitne koščice.

2. Ali jih boste za sušenje olupili ali ne, je stvar vaše odločitve. V olupku se skriva veliko vitaminov, je pa res, da je ta lupinica pri sušenih kakijih precej trda. Če vas to moti, jih raje olupite.

3. Kuhinjsko pečico ogrejemo na 50 stopinj in vklopimo »program ventilator«, ki mora ves čas sušenja delovati pri priprtih vratcih. Za sušenje nikoli ne uporabimo programa »zgornje ali spodnje peke«!

4. Rezine kakija zložimo na pladnje, obložene s peki papirjem, in jih damo takoj v pečico. Pozor: kakiji ne smejo biti dlje časa na peki papirju, ne da bi jih vstavili v pečico. Po 12 urah sušenja moramo rezine obrniti in takoj dati v pečico za dodatnih 12 ur. Ali so po tem času kakiji posušeni, preverite s prsti. Če niso dovolj trdi in krhki, jih je treba še malo sušiti (odvisno od pečice, kakovosti ventilatorja, vlažnosti prostora in števila pladnjev v pečici).

5. Posušene rezine kakijev takoj pospravimo v nepredušno zaprte kozarce ali vakuumsko pakirane celofanske vrečke, saj se bi sicer na zraku omehčali. (jk)

* Če želite pospešiti dozorevanje kakijev, jih zaprite v posodo skupaj z jabolki. Najpozneje po tednu dni bodo zreli.

* Štiri zrele vaniljeve kakije zmešajte v mešalniku z decilitrom in pol pomarančnega soka ter žličko cimeta. Dobili boste odličen smuti.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.