Ajvar, pindžur in lutenica, kot se šika
Jasmina Hrastovec razkriva odlične recepte svojega dedka za balkanske specialitete

Obstaja na desetine različic, kako pripraviti ajvar in druge jedi, katerih glavna sestavina so največkrat paprike. Težko je soditi, katera različica je boljša in katera slabša, saj je veliko odvisno od posameznikovega okusa. Prepričani pa smo, da najboljši recepti izvirajo od tam, od koder jedi prihajajo. Pripravki, ki jih omenjamo, izhajajo z Balkana, in čeprav številni ne želijo izdati recepta zanje, se nam je do njih z nekaj truda uspelo dokopati. Le Jasmino Hrastovec smo morali spoznati.
Babica in dedek sta jo naučila, da je za čas zime dobro poskrbeti že v brezskrbnih poletnih dneh. »Naučila sta me vlaganja zelenjave, priprave zelenjavnih jušnih osnov in raznih namazov. Recepti za ajvar in sorodne izdelke so zelo preprosti, brez kakšnih posebnosti, vendar obstajajo nenapisana pravila. Vse tri pripravljam izključno iz najboljših paprik. Bolje je odšteti nekaj več denarja, da so le paprike zdrave in čvrste,« razkriva. Recepte za izdelavo pripravkov je dobila od dedka, ki je bil po poklicu avtoprevoznik. »Ker je bil tudi vešč kuhar in izjemen gurman, je vedno raziskoval kulinariko nekdanje Jugoslavije. Vse si je zapisoval in se držal navodil. Recepte in pripravo mi je pred leti predal. Receptov se včasih držim, včasih pa ne, to pa zato, ker v primeru, da mi ostaja še kakšne zelenjave na pretek, to tudi uporabim.« Vedno pa se drži dveh velikih pravil: izbire odličnih sestavin in priprave hrane z ljubeznijo.
Najboljše so makedonske rdeče paprike
Paprike najraje kupi na tržnici. »Včasih odštejem kakšen evro več, vendar se splača. Če le lahko dobim, kupim makedonske rdeče paprike, velike, močno rdeče podolgovate paprike s čvrstim mesom.« Tudi jajčevce je treba izbirati zrele, močno vijolične barve in še čvrste. »Tisti, ki jih nimate doma, spet namesto v trgovino raje zavijte na tržnico, da bo zelenjava čim bolj sveža in čim manj časa skladiščena ter zrela obrana.« Preden se lotite same kuhe, premislite še, za koga pripravljate ozimnico, svetuje. »Pri pekočih sestavinah previdnost ni odveč. Se mi je že zgodilo, da pripravljene hrane nisem mogla pojesti, jedli so lahko le najbolj pogumni. Vendar vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.« Priprava vseh treh namazov/ozimnic je poleg kulinaričnega lahko tudi družabni dogodek, kadar uporabljate žar in jedi pripravljate v dobri družbi na svežem zraku.
Več v Zarji, št. 35, 30. 8. 2016
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
