
Sardele v parmezanovi skorjici z omako iz svežega paradižnika
Način kako pripraviti hrustljave sardele.
Sardele v parmezanovi skorjici z omako iz svežega paradižnika
Način kako pripraviti hrustljave sardele.

Sestavine
- 20 filejev sardel brez kosti
- moka za povaljanje
- 1 jajce
- 2 žlici mleka
- 70 g krušnih drobtin
- 60 g grobo naribanega parmezana
- olje za cvrenje
- lističi sveže bazilike za okras
paradižnikova omaka
- sol
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 5 srednje velikih paradižnikov
- 2 žlički sladkorja
- 0,8 dl suhega belega vina
- 2 žlici tanko narezanih lističev bazilike

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.
Sestavine
- 20 filejev sardel brez kosti
- moka za povaljanje
- 1 jajce
- 2 žlici mleka
- 70 g krušnih drobtin
- 60 g grobo naribanega parmezana
- olje za cvrenje
- lističi sveže bazilike za okras
paradižnikova omaka
- sol
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 5 srednje velikih paradižnikov
- 2 žlički sladkorja
- 0,8 dl suhega belega vina
- 2 žlici tanko narezanih lističev bazilike
Postopek
V posodici pomešamo jajce in mleko. V drugi posodici pomešamo parmezan in krušne drobtine. Očiščene sardele rahlo solimo, povaljamo v moki in jih otresemo, da višek moke odpade, nato jih pomočimo v jajčno mešanico in nazadnje povaljamo v mešanici parmezana in drobtin. Zložimo jih na krožnik, pokrijemo in hladimo v hladilniku približno 30 minut.
Nato v ponvi dobro segrejemo olje in v njem sardele ocvremo v manjših količinah. Ko postanejo zlato rjave, jih prenesemo na papirnato kuhinjsko brisačo, da se odvečno olje vpije.
Za paradižnikovo omako čebulo in česen olupimo in na drobno nasekljamo. Paradižnik operemo, mu odstranimo semenje in ga narežemo na večje kocke. V večji kozici segrejemo oljčno olje in ob mešanju popražimo česen in čebulo. Dodamo paradižnik, sladkor in vino ter na nizkem ognju nepokrito kuhamo 20 minut, da se omaka zgosti. Dodamo na tanke trakove narezano svežo baziliko.
Ocvrte sardele v parmezanovi skorjici ponudimo z omako iz svežega paradižnika in okrasimo z lističi bazilike.