
Hruškova marmelada z vaniljo
Sladka domača marmelada - nič boljšega!
Hruškova marmelada z vaniljo
Sladka domača marmelada - nič boljšega!

Sestavine
- 2 kg sočnih sladkih hrušk, npr. sorte konferans
- 750 g sočnih čvrstih jabolk, npr. sorte braeburn
- 3 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- 4 dl limonovega soka (iz 8–9 limon)
- 1 kg sladkorja golden granulated (ali belega kristalnega sladkorja)
- 4 dl vode
Preberite tudi

Naš najboljši recept za domači prebranec
Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.
Sestavine
- 2 kg sočnih sladkih hrušk, npr. sorte konferans
- 750 g sočnih čvrstih jabolk, npr. sorte braeburn
- 3 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- 4 dl limonovega soka (iz 8–9 limon)
- 1 kg sladkorja golden granulated (ali belega kristalnega sladkorja)
- 4 dl vode
Postopek
Najprej pripravimo kozarčke za vlaganje. Temeljito jih operemo z detergentom za posodo in vročo vodo. Nato jih splaknemo, odcedimo in postavimo v pečico, segreto na 50 °C, kjer naj počakajo na polnjenje.
Hruške in jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in narežemo na kocke, velike 1,5 cm. Vaniljo vmešamo v 1 dl limonovega soka.
V kozico z debelim dnom damo vodo, hruške in limonov sok z vaniljo. Pokrijemo in kuhamo pri nizki temperaturi 30 minut; medtem občasno premešamo. Dodamo jabolka, pokrijemo kozico in kuhamo še 10 minut. Primešamo sladkor in zvišamo temperaturo, da tekočina zavre. Odkrito kuhamo 30 minut in medtem večkrat premešamo, da se marmelada ne prime dna. Če ne želimo večjih koščkov sadja, jih nekoliko pretlačimo s tlačilko za krompir ali pa jih s paličnim mešalnikom povsem gladko zmiksamo. Prilijemo preostali limonov sok in kuhamo še 10 minut oziroma tako dolgo, da marmelada postane gosta (če imamo termometer, se bo to zgodilo pri 104 °C).
Kozarčke napolnimo in pazimo, da jih ne umažemo po robu, nato jih takoj dobro zapremo.