Preprosti velikonočni kolački, ki se kar topijo v ustih
Ne le pirhe, za veliko noč si radi privoščimo tudi čokoladna jajčka, nad katerimi so še posebej navdušeni najmlajši. In če vam jih bo kaj ostalo, lahko iz njih pripravite okusne kolačke po receptu Anje Fir.

Majhna, velika, polnjena z najrazličnejšimi nadevi ali votla … Čokoladna jajčka obožujemo tako odrasli kot otroci. In v prihajajočih dneh se bodo zagotovo znašla tudi na vaši velikonočno obloženi mizi. Z njimi se lahko posladkate, ko vam 'pade cukr' ali pa jih uporabite na kakšne bolj kreativne načine.
Če imate otroke, lahko na velikonočno jutro organizirate lov na velikonočna jajca, zabavno igro, ki je še posebej priljubljena v zahodni Evropi in angleško govorečem svetu. Po hiši, na vrtu, med cvetlicami, v gnezdeca iz slame ali v košarice poleg pirhov v imenu velikonočnega zajca skrijte tudi čokoladna jajčka, otroci pa bodo z največjim veseljem iskali namige in pobirali svoj 'zaklad'.
Seveda pa so čokoladna jajčka zelo uporabna tudi kot sestavina za najrazličnejše, sladice. Nimate ideje? Priljubljena kulinarična ustvarjalka Anja Fir, ki je v preteklih tednih z nami delila recepta za velikonočno lazanjo in velikonočno mineštro, je tokrat pripravljala velikonočne kolačke s čokoladnimi jajčki. Recept si oglejte v videu!
Kot ste lahko videli, je priprava kolačkov z jajčki, ki bodo zagotovo navdušili vaše goste, nadvse preprosta. Zagotovo se kar nekaj sestavin že skriva v vaši kuhinji, po ostale pa le skočite v najbližji Eurospin, kjer boste poleg vseh sestavin in pripomočkov za pripravo velikonočne pojedine našli tudi pestro izbiro čokoladnih jajčk različnih okusov in velikosti.Med drugim vam bodo pri pripravi sladic prav prišli izdelki Eurospinove blagovne znamke mleka in mlečnih izdelkov Land, med katerimi so siri prejeli tudi nagrado Best Buy za najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.
Kako lahko še uporabite čokoladna jajčka?
Kolački po Anjinem receptu so namreč le ena od možnosti. Čokoladna jajčka lahko denimo preprosto sesekljate in jih dodate v biskvitno testo za mafine, piškote ali brownije, kjer se bodo med peko stopila in ustvarila slastne čokoladne žepke. Lepo se obnesejo tudi kot dodatki v sadnih solatah ali sladolednih kupah, kjer poskrbijo za prijetno presenečenje ob vsakem grižljaju, ali pa kot dekoracija na tortah.
Stopljena čokoladna jajčka lahko uporabite za pripravo bogatih čokoladnih fondijev, v katere pomakate sadje, piškote ali penice. Kaj pa pravite na idejo, da jih vmešate v domače granole ali jih uporabite kot preliv za palačinke in vaflje? Ne pozabite niti na okusne čokoladne mousse, kjer lahko jajčka uporabite kot osnovno čokolado za kremo, preostanek pa naribate na vrh kot sladko dekoracijo. Tako boste velikonočne čokoladne 'presežke' spremenili v vrsto novih, ustvarjalnih poslastic, ki bodo razveseljevale še dolgo po praznikih.
Čokoladna jajčka lahko ustvarite sami
Seveda so kupljena jajčka nadvse okusna, a če ste ustvarjalni, jih lahko izdelate tudi sami. Priprava čokoladnih jajčk v domači kuhinji je pravzaprav preprostejša, kot se morda zdi na prvi pogled. Osnova je seveda kakovostna čokolada, ki jo previdno stopite nad vodno kopeljo, pri tem pa si lahko daste duška pri izbiri okusa. Mlečna, temna, bela ali celo rožnata ruby čokolada – v Eurospinu med številnimi čokoladami vseh okusov izberite svojo najljubšo, pazite le, da je primerna za topljenje. Ko čokolada postane lepo gladka in svilnata, jo s pomočjo čopiča ali žlice enakomerno nanesite v modelčke za jajčka. Če nimate posebnih modelčkov, si lahko pomagate tudi s silikonskimi modelčki za sladice ali celo s polovicami jajčne lupine, ki jih dobro očistite in obložite s folijo za živila.

Posebna čarovnija domačih čokoladnih jajčk se skriva v možnostih, kako jih lahko napolnite in okrasite. Namesto praznih lupinic namreč lahko pripravite polnjena jajčka, ki ob ugrizu ponudijo presenetljiv okus ali zanimivo teksturo. V čokolado pred zapiranjem polovico preprosto dodajte majhna presenečenja – drobne bombončke, karamelizirane oreščke, koščke suhega sadja, slano karamelo ali celo plast mehke čokoladne kreme.
Ko polovici jajčka zlepite skupaj, si lahko daste duška tudi pri dekoraciji. Stopljeno belo čokolado lahko obarvate z jedilnimi barvami in ustvarite pisan vzorec. Če želite bolj rustikalen videz, pa jih lahko posujete s kokosovo moko, nasekljanimi lešniki ali zlatimi jedilnimi bleščicami. Končni rezultat bodo čudovita, personalizirana velikonočna jajčka, ki bodo poleg tega, da so okusna, tudi prava paša za oči.
Vsebino omogoča Eurospin
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se