© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Vegansko maslo po preprostem receptu: rastlinska alternativa, ki navduši


Uredništvo
5. 11. 2025, 05.40
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ponudite ta namaz za zajtrk - nihče ne bo posumil, da je veganski. Z njim lahko tudi pečete in kuhate.

maslo
Shutterstock
Vegansko maslo bo zanimivo tudi za vsejedce.

Vegansko maslo je rastlinska alternativa klasičnemu maslu, ki ne vsebuje mleka, smetane ali drugih živalskih sestavin. Narejeno je iz rastlinskih olj, kot so kokosovo, repično, sončnično ali (pri manj kakovostnih različicah) palmovo, pogosto pa mu za pravo teksturo in okus dodajo še sol, paste iz oreškov, malce kisline (kis ali limonov sok) in emulgatorje za mazljivost. 

Recept za preprosto domače vegansko maslo

V našem receptu za domače vegansko maslo smo se skrbno posvetili sestavinam. V vlogo emulgatorja stopa akvafaba - čudno zveneča sestavina, ki je v resnici povsem običajna. Gre za vodo, v kateri je shranjena čičerka v pločevinki (v kolikor ne izberete čičerke, kuhane na pari, ki je v pločevnki brez vode). Običajnim sestavinam veganskega masla smo dodali kvasne kosmiče, ki poskrbijo za globok umami okus, ščep kurkume pa barvo veganskega masla približa barvi klasičnega masla.

PREVERITE RECEPT:

Preberite še

Vegansko maslo ni le izbira za vegane, temveč za vsakogar, ki želi v svojo prehrano vnesti nekaj več lahkotnosti in raznolikosti – brez da bi se odpovedal dobremu okusu.

Kako uporabljamo vegansko maslo

Vegansko maslo lahko uporabljamo popolnoma enako kot običajno. Odlično se obnese:

  • za mazanje na kruh, popečene bagete ali palačinke,

  • pri peki piškotov, kolačev, rolad in pit,

  • pri kuhi za praženje, pripravo omak ali kot dodatek kremnim juham in rižotam.

Edina razlika je, da se nekatera rastlinska masla hitreje topijo, zato je priporočljivo, da pri peki nekoliko bolj spremljate proces v pečici ali sledite receptom, prilagojenim za veganske alternative.

razpokančki
Unsplash
Vegansko maslo lahko uporabimo tudi za peko piškotov - kar nam bo prišlo še posebej prav pri božični peki za goste s prehranskimi posebnostmi.

Zakaj izbrati vegansko maslo

Poleg etičnih in okoljskih razlogov ima vegansko maslo še druge prednosti:

  • ne vsebuje laktoze, zato je primerno za ljudi z intoleranco,

  • pogosto ima manj nasičenih maščob,

  • prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.