Ričet po receptu Marije Merljak
Ko v kuhinji zadiši po ričetu, takrat vemo, da se kuha nekaj res dobrega in domačega.
Bogat in izjemno okusen ričet pripravlja priznana nutricionistka in poznavalka slovenske kulinarike Marija Merljak, ki prisega na jedi, ki so tako okusne kot tudi hranljive.
Iz rodnega Cola nad Ajdovščino jo je pred mnogimi leti v Ljubljano pripeljala želja po poglobljenem znanju o hrani in prehrani, zato vse jedi, tudi vsem poznane domače dobrote, kuha z mislijo na to, da bo hrana blagodejno vplivala na naše telo.
Tri nujne sestavine
Marija poudarja, da morajo v ričet obvezno tri stvari: gorivo za celice, gradivo in zaščita. »Zato lahko rečemo, da se bomo z ričetom kar celično pomladili,« se nasmehne. V oddaji Slovenske kuharice na TV Veseljak Golica sta rokave zavihala skupaj z voditeljem Lovrom Prešičkom in poskrbela za poln lonec domačih dobrot.
Prijavite se!
Če poznate kakšno kuharico s svojo posebno jedjo iz vašega kraja – ali pa ste to kar vi – pišite na kuharice@veseljak.si in morda bomo naslednjič obiskali prav vašo kuhinjo!
Ričet
po receptu Marije Merljak
Sestavine:
500 g namočenega ješprenja
prekajeno suho meso (lahko tudi klobsa)
2 manjši čebuli
2 rdeča korenčka
2 rumena korenčka
1 rumena koleraba
1 korenina peteršilja
1 manjši gomolj zelene
1 glava česna
400 g rdečega fižola
2 lovorova lista
1 vejica majarona
poper
sol
kisla smetana (po želji)
Priprava
- V lonec damo ješprenj, ki smo ga namočili čez noč. Dodamo kos suhega mesa, nasekljano čebulo in dva lista lovora ter zalijemo s toliko vode, da so sestavine prekrite. Pokrijemo in kuhamo 30 minut.
- Medtem pripravimo gomoljno zelenjavo. Olupimo jo in narežemo na manjše kocke. Skupaj z nasekljanim česnom jo dodamo v lonec k ješprenju in kuhamo še 10 minut.
- Jed pokusimo in po potrebi solimo in popramo. Dodamo kuhan fižol, pokrijemo in kuhamo še 5 minut. Ko ričet postrežemo, ponudimo tudi kislo smetano.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se