© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Ričet po receptu Marije Merljak


P. R. M.
3. 11. 2025, 20.28
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko v kuhinji zadiši po ričetu, takrat vemo, da se kuha nekaj res dobrega in domačega.

Marija Merljak Lovro Prešiček.jpg
TV Veseljak Golica
Oddaja Slovenske kuharice vsak ponedeljek ob 20. uri in vsako sredo ob 18. uri na TV Veseljak Golica.

Bogat in izjemno okusen ričet pripravlja priznana nutricionistka in poznavalka slovenske kulinarike Marija Merljak, ki prisega na jedi, ki so tako okusne kot tudi hranljive.

Iz rodnega Cola nad Ajdovščino jo je pred mnogimi leti v Ljubljano pripeljala želja po poglobljenem znanju o hrani in prehrani, zato vse jedi, tudi vsem poznane domače dobrote, kuha z mislijo na to, da bo hrana blagodejno vplivala na naše telo.

Tri nujne sestavine

Marija poudarja, da morajo v ričet obvezno tri stvari: gorivo za celice, gradivo in zaščita. »Zato lahko rečemo, da se bomo z ričetom kar celično pomladili,« se nasmehne. V oddaji Slovenske kuharice na TV Veseljak Golica sta rokave zavihala skupaj z voditeljem Lovrom Prešičkom in poskrbela za poln lonec domačih dobrot.

Prijavite se!

 Če poznate kakšno kuharico s svojo posebno jedjo iz vašega kraja – ali pa ste to kar vi – pišite na kuharice@veseljak.si in morda bomo naslednjič obiskali prav vašo kuhinjo!

IMG_8986.jpeg
TV Veseljak Golica
Ričet po receptu Marije Merljak.

Ričet

Preberite še

po receptu Marije Merljak

Sestavine:

500 g namočenega ješprenja

prekajeno suho meso (lahko tudi klobsa)

2 manjši čebuli

2 rdeča korenčka

2 rumena korenčka

1 rumena koleraba

1 korenina peteršilja

1 manjši gomolj zelene

1 glava česna

400 g rdečega fižola

2 lovorova lista

1 vejica majarona

poper

sol

kisla smetana (po želji)

 Priprava

  1. V lonec damo ješprenj, ki smo ga namočili čez noč. Dodamo kos suhega mesa, nasekljano čebulo in dva lista lovora ter zalijemo s toliko vode, da so sestavine prekrite. Pokrijemo in kuhamo 30 minut.
  2. Medtem pripravimo gomoljno zelenjavo. Olupimo jo in narežemo na manjše kocke. Skupaj z nasekljanim česnom jo dodamo v lonec k ješprenju in kuhamo še 10 minut.
  3. Jed pokusimo in po potrebi solimo in popramo. Dodamo kuhan fižol, pokrijemo in kuhamo še 5 minut. Ko ričet postrežemo, ponudimo tudi kislo smetano.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.