Slastne londonske rezine iz babičinega zvezka z recepti
Retro sladice se vračajo – popoldansko skodelico kave pospremite s preprostimi, a slastnimi londonskimi rezinami (londonerji).
Nekoč izjemno priljubljene, danes pa že skoraj pozabljene londonske rezine smo izbrskali iz knjižice receptov, ki jih je skrbno zbrala babica. Ko smo ga primerjali z drugimi recepti za londonske rezine smo seveda ugotovili, da se v marsičem razlikuje, a prav to nosi svoj čar – sladice, ki smo jih poznali vsi, a pripravljene tako, kot je bilo gospodinji ali pa jedcem pri hiši najljubše.
Od kod so londonske rezine?
Skoraj zagotovo ne iz Londona. Ime se je peciva prijelo v drugi polovici 20. stoletja, ko je vse, kar je zvenelo tuje pomenilo nekaj posebnega. London je bil simbol elegance in prefinjenosti, londonske rezine pa nekaj povsem modernega. Seveda pa je možno, da je kakšen recept s piškotnim testom in marmelado iz Anglije zaneslo čez Evropo, a so ga gospodinje spotoma prilagodile lokalnim sestavinam in domačim navadam.
Krhko dno, sladek nadev in nežen oreškast zaključek
Čeprav si recepti za londonske rezine niso enotni, je vsem skupna razporeditev plasti – spodaj je krhko testo, vmes je sladka marmelada, na vrhu pa sneg z orehi.
Za testo:
- 200 g masla
- 3 rumenjaki
- 300 g moke
- 150 g sladkorja
- 1 zavoj vaniljevega sladkorja
Za nadev:
- nekaj žlic marelične marmelade
- 3 beljaki
- 200 g sladkorja
- 1 zavoj vaniljevega sladkorja
- 300 g orehov
1. Sestavine za testo zamesimo, da dobimo gladko in prožno maso. Testo naj krajši čas počiva v hladilniku, nato pa ga razvaljamo v pravokotnik velikosti manjšega pekača. Najlažje bo, če ga razvaljamo direktno na papirju za peko, ki ga nato nežno preložimo v pekač (če se med valjanjem sprijema, ga lahko prekrijemo s še enim kosom papirja za peko). Testo pečemo 10 minut na 190 °C.
2. Za nadev sesekljamo oziroma zmeljemo orehe (1/3 sesekljanih in 2/3 mletih). Za bolj intenziven okus jih lahko tudi malo popražimo. Iz beljakov naredimo sneg, ki mu med nežnim mešanjem dodamo še sladkor, vaniljev sladkor in orehe.
3. Pečeno testo premažemo z marmelado, ki smo ji po potrebi dodali malce vode, da je postala bolj tekoča, čez pa razporedimo še pripravljeni nadev. Za okras lahko po vrhu posujemo še malo sesekljanih orehov. Pecivo vrnemo v pečico in pečemo še 10 minut, da vrh postane zlato rjave barve. Pred postrežbo pecivo ohladimo in razrežemo na poljubno velike kocke.
Malo drugačne londonske rezine
Klasično marelično marmelado lahko zamenjamo za pomarančno ali slivovo, namesto orehov pa lahko dodamo mandlje, ki so bolj blagega okusa. Poigravamo se lahko tudi z debelino plasti – te so odvisne od velikosti pekača.
Naj londonske rezine v nas prebudijo tiste prijetne nostalgične spomine. Po tem, ko bomo osvojili osnovni recept, pa ga bomo seveda prilagodili zase in svoje najljubše jedce in hitro zapisali v svojo knjižico receptov za naslednje rodove.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se