Novi tednik
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Lokalna hrana ne le izbira, ampak način življenja


Bojana Avguštinčič
16. 3. 2025, 09.08
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Borza lokalnih živil v Laškem je bila prvič namenjena tudi širši javnosti.

borza_lokalnih_zivil_Lasko_6_3_2025_foto_Nik_Jarh_4.jpg
Novi tednik, NIk Jarh

Občina Laško je v sodelovanju s Stikom Laško, Thermano in celjsko izpostavo Kmetijsko gozdarskega zavoda Slovenije (KGZS) pripravila že 6. Borzo lokalnih živil. S prireditvijo so organizatorji želeli na enem mestu predstaviti lokalno ponudbo prehranskih pridelkov in izdelkov. Namen dogodka je bil tudi medsebojno spoznavanje ponudnikov lokalno pridelane oziroma predelane hrane in gostincev ter javnih zavodov (šol, vrtcev, domov za starejše, bolnišnic) oziroma nadgrajevanje in krepitev njihovih dosedanjih sodelovanj. Pomembna novost letošnje borze lokalnih živil je bila, da je bila »odprta navzven«, torej namenjena tudi vsem prebivalcem občine Laško in širše, ki si želijo lokalno prehransko ponudbo spoznati, sodelovati pri njenem razvoju in lokalno hrano kupovati.

Moč v sodelovanju in povezovanju

»Zagotavljanje trajnostne lokalne prehranske samooskrbe je ena naših najpomembnejših nalog, sploh v današnjih časih, ko se slovenska pridelava in prireja zmanjšujeta in preti vse večja nevarnost, da bomo v veliki meri postali odvisni od uvožene hrane. Pri tem šteje vsako prizadevanje za zagotavljanje pridelkov, ki so bili z njive pobrani tik pred uporabo in niso prepotovali stotine kilometrov, ki so dozoreli v naravi in ne na dolgih transportnih poteh. Šteje vsako prizadevanje za ohranjanje naše skupne kulinarične dediščine, njenega prenosa na mlajše rodove ter njenih zgodb v gostinski in turistični ponudbi,« je poudaril župan Občine Laško Marko Šantej. »Naša moč je v sodelovanju in povezovanju. Menim, da so takšni dogodki, kot je borza lokalnih živil, zelo pomembni. Vsega ne moremo najti na spletu, osebni pristop, ko lahko hrano tudi okusimo, vonjamo in otipamo, je ključen za sklenitev oskrbne verige,« je dodal.

borza_lokalnih_zivil_Lasko_6_3_2025_foto_Nik_Jarh_8.jpg
Novi tednik, Nik Jarh

Ob tem se je zahvalil vsem, ki vztrajajo na svojih kmetijah in pridelujejo hrano tudi za trg, ki skrbijo za zdravo prehrano naših najmlajših v vrtcih in šolah, ter vsem, ki lokalne pridelke vključujejo v svojo gostinsko in turistično ponudbo ter s tem občino in destinacijo Laško pomagajo umeščati med najbolj trajnostne v deželi.

Priložnost za nova delovna mesta

Direktorica celjskega zavoda KGZS Irena Friškovec je Borzo lokalnih živil označila kot primer dobre prakse, kako se srečata pridelovalec oziroma predelovalec in potrošnik. Kot je dejala, lokalno pridelana hrana ni le najkakovostnejša in bolj zdrava, ampak ohranja pri življenju kmetije, lahko ustvarja delovna mesta, veča prehransko varnost in samooskrbo ter manjša ogljični odtis. »Če želimo, da bo podeželje ostalo živo, moramo zagotoviti, da bodo mladi tam videli priložnost v delovnih mestih, kar jim bo omogočalo kakovostno bivanje. Želim si, da lokalno pridelana hrana ne bi bila le izbira, ampak način našega življenja,« je poudarila.

Pestra ponudba

Borza lokalnih živil v Laškem je bila tudi tokrat dobro obiskana. Ponudniki na takšnih dogodkih vidijo priložnost, da pokažejo in promovirajo svoje izdelke gostincem, turističnim ponudnikom, zavodom in tudi končnim kupcem. Borze se je udeležilo dvajset ponudnikov prehranskih pridelkov in izdelkov, mnogi med njimi so tudi nosilci kolektivne blagovne znamke Okusiti Laško. Predstavljali so se z najrazličnejšo ponudbo, od mlečnih, mesnih, medenih, sadnih izdelkov, do čokolade, čajev, žganja, zelenjave, gob, testenin, kruha ...

borza_lokalnih_zivil_Lasko_6_3_2025_foto_Nik_Jarh_17.jpg
Novi tednik, Nik Jarh
Borza lokalnih živil je bila znova priložnost za povezovanje ponudnikov s skupnostjo, za deljenje dobrih zgodb, izdelkov ter pristnih izkušenj.

Borza lokalnih živil je tudi odlična priložnost za javne zavode, da se se srečajo z dobavitelji. »V OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice zelo dobro sodelujemo z lokalnimi ponudniki. Trenutno imamo v šolski prehrani več kot 20 odstotkov lokalne hrane in kar nekaj od te je tudi ekološke. Menim, da je tovrstna ponudba v občini Laško vse pestrejša,« je dejal ravnatelj Andrej Podpečan. Šola v svojo prehransko ponudbo vključuje ne le lokalno pridelano zelenjavo in sadje, ampak tudi zelišča, čokolado …

Tudi Thermana Laško, ki je gostila Borzo lokalnih živil, kot partnerica v projektu kolektivne blagovne znamke Okusiti Laško v svoje nabavne verige vseskozi vključuje lokalne ponudnike ter povečuje njihovo število in vrednosti odkupa. Tako za svoje goste pripravljajo hrano iz lokalno pridelanih in visokokakovostnih živil. Hišna specialiteta je slaščica laška medenka, ki v sebi skriva pregreto smetano, lokalni med, orehe in skuto ter odraža bogato kulinarično dediščino Laškega. V družbi in zagotavljajo, da bodo še naprej sledili svoji trajnostni zavezi – to je, da bodo krepili sodelovanje z lokalnimi ponudniki hrane ter obenem svoje goste ozaveščali o pomenu lokalne hrane.

cloud-sun

Trenutno

7 °C

Delno oblačno

ponedeljek, 17. 3

Deževno

-0 / 8 °C cloud-rain

torek, 18. 3

Jasno

-2 / 6 °C sun-bright

sreda, 19. 3

Jasno

-4 / 12 °C sun-bright

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.