© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Na jutranjem vlaku med Mursko Soboto in Ptujem delili med in jabolka


vestnik
Maja Hajdinjak
18. 11. 2025, 08.56
Posodobljeno
10:05
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Gre za novo akcijo Lokalna hrana na vlakih, s čimer želijo čebelarji in kmetovalci ozavestiti potrošnike o pomenu slovenske hrane

tradicionalni-slovenski-zajtrk, društvo-čebelarjev, lokalna-hrana-na-vlakih, kgz
Jure Kljajić
Lokalna hrana na vlakih.

V začetku Tedna slovenske hrane, ki poteka vsak tretji teden v novembru, so Čebelarska zveza Slovenije (ČZS), Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) v sodelovanju s Slovenskimi železnicami (SŽ) pričele s skupno akcijo Lokalna hrana na vlakih. Namen akcije je ozaveščanje potrošnikov o pomenu slovenske hrane in spodbujanje k nakupu slovenskih živil. Predstavniki omenjenih organizacij bodo potnikom na vlakih širom Slovenije do vključno danes delili jabolka in med ter jutranjo vožnjo z vlakom izkoristili za kramljanje na temo »kaj pa ti ješ?«.

tradicionalni-slovenski-zajtrk, društvo-čebelarjev, lokalna-hrana-na-vlakih, kgz
Jure Kljajić
Lokalna hrana na vlakih.

Akcija je v torek potekala tudi na potniški liniji med Mursko Soboto in Ptujem. »Pobudnica te akcije je Čebelarska zveza Slovenije, ki je že pred leti začela tudi z akcijo Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je iz šol in vrtec prerasel v vseslovenski tradicionalni zajtrk. Gre za dobro pobudo, s katero se širi promocija slovenske hrane, poleg medu smo dodali še jabolka, mleko, kruh in maslo. V teh dveh desetletjih smo povečali porabo medu za skoraj enkrat, s slabega kilograma smo prišli na slaba dva kilograma porabe po osebi, kar je ogromno in tudi cena medu je dosti boljša, kot je bila pred dvajsetimi leti. Slovenski med je zelo cenjen, tudi odnos do slovenske hrane je dosti boljši, kot je bil na začetku te pobude. Vsak kanček promocije je zato pomemben,« je povedal predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja in predsednik Čebelarskega društva (ČD) Beltinci Štefan Šemen, ki se tudi od nove akcije v sodelovanju s Slovenskimi železnicami nadeja še boljše promocije čebelarstva, pomena zdravega življenja in prehrane.

tradicionalni-slovenski-zajtrk, društvo-čebelarjev, lokalna-hrana-na-vlakih, kgz
Jure Kljajić
Lokalna hrana na vlakih.

»Samo tradicionalni slovenski zajtrk ni dovolj. Pomembno je, da skozi vse leto kupujemo slovensko lokalno hrano. Prednost te je v tem, da veš, od koga kupiš in kaj kupiš, da je kakovost zagotovo takšna, kot se promovira, saj si noben lokalni ponudnik ne more privoščiti, da bi prodajal ponaredke, ki se pogosto pojavljajo na policah trgovskih centrov. Čebelarji veliko delamo na tem, da bi se takšen med izločil iz prodaje,« pa je dodal predsednik ČD Moravske Toplice Dušan Puhan.

tradicionalni-slovenski-zajtrk, društvo-čebelarjev, lokalna-hrana-na-vlakih, kgz
Jure Kljajić
Lokalna hrana na vlakih.

V Veržeju se je čebelarjema na vlaku pridružil še njun kolega, predsednik ČD Veržej Mirko Trstenjak, ki je izrazil veselje ob dejstvu, da je promocija lokalne hrane vsako leto boljša in da je vse več ljudi osveščenih. V Ljutomeru se je nato čebelarskim kolegom pridružil še podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj, skupaj so nato do Ptuja in še na poti nazaj v Mursko Soboto razdelili vzorce medu. Čebelarji pa ob vsej promociji skrbijo tudi za svoj podmladek, ki ga vzgajajo predvsem skozi čebelarske krožke na osnovnih šolah.

Tudi jutri želimo na krožniku imeti kakovostno hrano

Ob medu so se na vlakih delila tudi jabolka. Na omenjeni potniški liniji so jabolka delile kmetijske svetovalke s KGZ Murska Sobota. Kot nam je zaupala Metka Marinič, je jabolka za akcijo podarila kmetija Košar iz Stročje vasi, ki se ukvarja s sadjarstvom, poljedelstvom in živinorejo, imajo pa tudi konje.

tradicionalni-slovenski-zajtrk, društvo-čebelarjev, lokalna-hrana-na-vlakih, kgz
Jure Kljajić
Lokalna hrana na vlakih.

Ob njih je jabolka delila tudi Doris Letina z Zveze slovenske podeželske mladine, ki je izpostavila pomen podpiranja slovenskega kmeta. »S tem, ko podpremo kmeta, ne podpremo samo njega, ampak podpremo to, da imamo slovensko hrano in da imamo obdelano, lepo zeleno podeželje. Za nas, sadjarje (sogovornica prihaja s Sadjarske kmetije Letina iz Sela, op. p.), je bilo letos precej težavno leto, najprej nas je prizadela spomladanska pozeba, potem je bila suša, tako da so te nevšečnosti na koncu kar krojile pridelek. Tega je bilo letos bistveno manj kot prejšnja leta, zato pa je pomembno, da podpremo sadjarje, ki še vztrajajo, in na splošno kmete. V Sloveniji imamo samo še 3,5 odstotka mladih kmetov, kar je precej zaskrbljujoče glede na to, da želimo tudi jutri imeti zdravo, kakovostno slovensko hrano v luči vse več uvožene hrane, ki prihaja na naše police in ni tako verodostojna, kot jo želimo imeti na krožniku.«

tradicionalni-slovenski-zajtrk, društvo-čebelarjev, lokalna-hrana-na-vlakih, kgz
Jure Kljajić
Lokalna hrana na vlakih.

Dodala je še, da se ljudje, ki kupujejo sadje na njihovi kmetiji, zavedajo pomena domače hrane, ki ji lahko zaupamo, če pa pogledamo povprečnega slovenskega potrošnika, pa je ta precej cenovno elastičen. »V povprečju obišče pet trgovin in išče tiste najcenejše izdelke, zato je toliko bolj pomembno, da ga informiramo in povemo, zakaj je pomembno, da kupi slovensko hrano, pa tudi da spozna, da razlike  v cenah niso tako velike. V luči trgovinskega sporazuma Mercosur, ki ga podpisuje Evropa, je tudi evropska revizija pokazala, da ne morejo preprečiti, da bi v Evropo prišla hrana s pesticidi in rastnimi hormoni, ki so pri nas prepovedani. V Sloveniji imamo še vseeno zelo visok standard in visoko kakovost hrane in bilo bi fino, da jo obdržimo. Obdržali pa jo bomo samo tako, da jo bo potrošnik začel podpirati,« je dejala in za konec dodala še, da pa že sedaj obstajajo potrošniki, ki zelo cenijo lokalno hrano. »Ko vidiš nasmeh in zadovoljstvo pri potrošniku, pa je tudi bistveno lažje kmetovati in prebroditi vse izzive, ki pridejo.«

tradicionalni-slovenski-zajtrk, društvo-čebelarjev, lokalna-hrana-na-vlakih, kgz
Jure Kljajić
Lokalna hrana na vlakih.
tradicionalni-slovenski-zajtrk, društvo-čebelarjev, lokalna-hrana-na-vlakih, kgz
Jure Kljajić
Lokalna hrana na vlakih.
tradicionalni-slovenski-zajtrk, društvo-čebelarjev, lokalna-hrana-na-vlakih, kgz
Jure Kljajić
Lokalna hrana na vlakih.
tradicionalni-slovenski-zajtrk, društvo-čebelarjev, lokalna-hrana-na-vlakih, kgz
Jure Kljajić
Lokalna hrana na vlakih.
tradicionalni-slovenski-zajtrk, društvo-čebelarjev, lokalna-hrana-na-vlakih, kgz
Jure Kljajić
Lokalna hrana na vlakih.

E-novice · Pomurje

Svet24

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.