Pridelovalci Ptujskega lüka prisiljeni v namakanje
Pridelovalci Ptujskega lüka z zaščiteno geografsko označbo so z letošnjim pridelkom načeloma zadovoljni. Zaradi suše pa so ga morali namakati, prvič v desetletju.

Do zdaj je namreč veljalo, da Ptujski lük dodatnega namakanja ne potrebuje.
Anja Pignar, predstavnica neformalne skupine pridelovalcev Ptujskega lüka z zaščiteno geografsko označbo, je pojasnila, da je bila dosedanja praksa ob suhi pomladi takšna, da so v začetku sezone čebulo namakali, da je lepo vzklila: »Čebulček se je dobro prijel v zemljo, kasneje v sezoni pa dodatno namakanje ni bilo potrebno, saj je bilo vode načeloma dovolj. Letos pa smo bili prisiljeni v namakanje, drugače bi imeli danes na naših prebiralnih mizah za pol manjšo čebulo«
V celotni rastni sezoni, od marca do konca julija, so površine namakali trikrat, kar se odraža v višjih stroških pridelave. Ob tem poudarja, kako pomembna je voda v kmetijstvu, in pokaže očitno razliko v velikosti namakane in nenamakane čebule. Letos je med pridelkom več drobne čebule kot prejšnja leta, vendar je ne bodo zavrgli. Ptujski lük z zaščiteno geografsko označbo namreč lahko prodajajo od debeline 4 centimetrov naprej.
»Potrošniki v kuhinji ne uporabljajo samo debele čebule,« doda sogovornica.
Za pridelovalce čebule prihajajo težki časi
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se