© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Pridelovalci Ptujskega lüka prisiljeni v namakanje


tednik
Estera Korošec
22. 9. 2025, 05.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pridelovalci Ptujskega lüka z zaščiteno geografsko označbo so z letošnjim pridelkom načeloma zadovoljni. Zaradi suše pa so ga morali namakati, prvič v desetletju.

cg_sezona_luka_1.jpg
ČG
Anja Pignar, predstavnica neformalne skupine pridelovalcev Ptujskega lüka z zaščiteno geografsko označbo

Do zdaj je namreč veljalo, da Ptujski lük dodatnega namakanja ne potrebuje.

Anja Pignar, predstavnica neformalne skupine pridelovalcev Ptujskega lüka z zaščiteno geografsko označbo, je pojasnila, da je bila dosedanja praksa ob suhi pomladi takšna, da so v začetku sezone čebulo namakali, da je lepo vzklila: »Čebulček se je dobro prijel v zemljo, kasneje v sezoni pa dodatno namakanje ni bilo potrebno, saj je bilo vode načeloma dovolj. Letos pa smo bili prisiljeni v namakanje, drugače bi imeli danes na naših prebiralnih mizah za pol manjšo čebulo«

V celotni rastni sezoni, od marca do konca julija, so površine namakali trikrat, kar se odraža v višjih stroških pridelave. Ob tem poudarja, kako pomembna je voda v kmetijstvu, in pokaže očitno razliko v velikosti namakane in nenamakane čebule. Letos je med pridelkom več drobne čebule kot prejšnja leta, vendar je ne bodo zavrgli. Ptujski lük z zaščiteno geografsko označbo namreč lahko prodajajo od debeline 4 centimetrov naprej.

»Potrošniki v kuhinji ne uporabljajo samo debele čebule,« doda sogovornica.

Preberite še

Za pridelovalce čebule prihajajo težki časi

Več v Štajerskem tedniku

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.