Podravje: »Rejci čutimo, da nas je država zapustila«
»Osnovni namen reje prašičev je proizvodnja mesa, saj ga na slovenskem trgu v zadnjih letih pridelamo bistveno premalo za svoje potrebe. Poleg tega v pitališča vedno pogosteje uhlevljajo pujske, ki so rojeni zunaj Slovenije, kar je še dodaten vzrok, da je v slovenski reji prašičev treba narediti spremembe. Škoda je, da večine pridelanega na njivah, v mislih imam koruzo, ječmen, žita, ne oplemenitimo v dodano vrednost – meso prašičev,« pravi Peter Pribožič, vodja svetovalne službe v KGZ Ptuj.

Trg za meso je doma, kajti Slovenci cenimo svinjino, saj je od skupne količine vseh vrst zaužitega mesa, 93 kg, v povprečju zaužijemo okrog 40 kg na prebivalca. »Nekoč smo iz Slovenije izvažali plemenske prašiče in dobre mesne izdelke, danes pa postajamo na področju oskrbe z mesom prašičev vse bolj odvisni od drugih in od uvoza cenenega mesa,« razlaga prvi mož ptujskih kmetijskih svetovalcev Peter Pribožič in dodaja, da slovenske kmetije, ki v povprečju obsegajo 6,9 hektarja, niso primerne za velike reje prašičev, ampak bolj za rejo plemenskih svinj in vzrejo pujskov, kar gre z roko v roki s strategijo rojenega in vzrejenega v Sloveniji.
»Če bomo to prepustili stihiji in se ne bomo ukvarjali s plemensko rejo, vmes pa se bodo denimo zgodile bolezni, naravne nesreče, gospodarske ali politične blokade in bo transport iz tujine prekinjen, bomo zaradi take odvisnosti ostali brez prašičev in njihovega mesa. Zato potrebujemo domače plemenske živali, seveda pa bo morala, če hočemo, da gredo rejci v to smer, država pomagati s spodbudami, meso v Sloveniji rojenih in vzrejenih prašičev pa si bo zaslužilo višjo ceno.«
Slovenske kmetije so primerne za rejo plemenskih svinj, ne za masovno rejo
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se