Podravje: Poreklo mesa je znano do klavnice, nato se sledljivost izgubi
Na zadnji seji Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj so razpravljali o aktualni temi – sledljivosti mesa. Kmetje so prepričani, da je sistem dober pri nadzoru kmetov, meso je namreč sledljivo do prihoda v klavnico. Zaplete se po razrezu in predvsem pri predelanih izdelkih. Ptujski kmetje so zato jasni: želijo popolno sledljivost ne le pri mesu, ampak pri vseh izdelkih, saj je znano poreklo pravica potrošnikov.

Direktor KGZS Branko Ravnik meni, da je evropska zakonodaja, ko gre za zagotavljanje sledljivosti z namenom zagotavljanja varne hrane, urejena, ni pa popolna, o čemer smo se nedavno lahko prepričali na primeru afere s poljsko govedino. »Je kar nekaj težav in nepojmljivo je, da se kaj takega zgodi v evropskem sistemu, ki ga označujemo kot vrhunskega in delujočega. Zato je naša naloga potrošnikom svetovati, da zaupajo tistim sistemom, ki so bolj dodelani in slovenski zagotovo je,« je prepričan Ravnik.
Še najbolje so namreč po njegovem stvari urejene pri prostovoljnih shemah, zato so se pri njihovi shemi Izbrana kakovost odločili, da je poreklo ena od pomembnih informacij, na podobnem principu pa temelji še kar nekaj shem kakovosti v drugih državah.
A ravno sheme so kot problem izpostavili kmetje v razpravi, saj da so v javnih zavodih taki izdelki bolj malo prisotni. »Zakaj ni določeno, da bi javni zavodi v večini kupovali te, slovenske izdelke,« se sprašujejo kmetje. Po njihovem mnenju je namreč tega premalo.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se