Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

»Po ceni, ki bi jo kmetu plačala podjetja, kumaric ni mogoče pridelati«


Mojca Vtič
4. 8. 2020, 21.29
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Poročali smo že, da je pridelava domačih kumaric v Sloveniji že poldrugo desetletje v upadu. Medtem ko je bila še pred desetletji pridelava kumaric pomemben dodaten dohodek na kmetijah, pa je v zadnjih letih organizirana proizvodnja praktično zamrla. Razlog je seveda prenizka odkupna cena.

1596457784_mv-kumare.jpeg
Arhiv Štajerskega Tednika

Kumare za vlaganje, namenjene za prodajo, je lani 228 kmetij oziroma kmetijskih gospodarstev gojilo na 11 ha kmetijskih površin. Pridelali so jih 849 ton, to je petino manj kot leto prej oziroma skoraj 43 % manj kot v 2005, ko so jih pridelali 1.485 ton (to je bilo največ po letu 2001). Najvišjo povprečno ceno za kilogram so v tem obdobju dosegle v letu 2019, to je 2,86 evra, najnižjo pa v 2004, ko je bilo mogoče kilogram kumaric kupiti za 1,29 evra.

Na Ptuju na Ormoški cesti kumarice za vlaganje prodaja Veronika Bolcar. Cena kilograma kumaric je 2,5 evra, malo večjih dva evra. »Za zdaj se ta dejavnost še izplača, res pa je, da prodajamo samo fizičnim strankam,« je dejala. Specialistka za zelenjadarstvo Miša Pušenjak pa opozarja: »Kmet kumaric po ceni, ki bi jo predelovalna podjetja odštela za kilogram, teh enostavno ne more pridelati. Gre za povsem ročno delo in v sezoni je obiranje treba opraviti vsak dan.« Večinoma se zato kmetje odločijo, da jih predelajo raje sami, saj jih kot vložene lažje prodajo po višji ceni.

Slovenskih kumaric na policah ni

Podjetje, ki pod blagovno znamko Droga proizvaja in razvija vložnine, je podjetje Gosad iz Središča ob Dravi, ki sodi pod okrilje družbe Ahac. Med artikli, združenimi pod blagovno znamko Droga, so tudi kisle kumarice, a žal ne slovenske. Pravijo, da bi, če bi le bila možnost, odkupovali slovenske kumarice. »Žal pa slovenskih kumaric že več let ni.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.