Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pa saj to ja zna vsaka baba


Senka Dreu
12. 10. 2020, 02.29
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Turistično društvo Destrnik je izdalo knjigo o pridelavi in predelavi lanu, nekdaj pomembni dejavnosti na kmetih, ki pa je v zadnjih letih postala tudi rdeča nit delovanja članov društva.

1602160239_sd-knjiga_o_lanu01.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Obujanje starih običajev, kjer je imela glavno vlogo pridelava lanu, je bila namreč tema že prvega kmečkega praznika, ki ga je društvo leta 1981 organiziralo na Destrniku. »Idejo za oživitev zgodbe o lanu je dal naš pokojni ustanovni član Janez Žampa, z nekaj vzponi in padci pa na lan vendarle nismo nikdar pozabili,« razlaga predsednik Ivan Hauptman. »Saj to pa ja zna vsaka baba, smo poslušali, kar nas je slednjič spodbudilo, da smo se dela resno lotili. Leta 2013 smo na Lasov razpis prijavili projekt Od lanu do platna, po vsej Sloveniji iskali kolovrate, trlice, statve in se učili. Danes člani vzorno skrbimo za njive avtohtone sorte lanu, pridelek pa po vseh starih postopkih pripeljemo do izdelka. Tako vsako leto lan posejemo, požanjemo ter nato zmlatimo ali po domače 'zbintamo'. Da naša dediščina ne bo šla v pozabo, pa vsako leto prikažemo še delo s 'tukačem', trlico, kolovratom in statvami.«

TD Destrnik je namreč začelo razvijati svojo vrsto lanu, in sicer gre za enostebelni lan s specifičnimi lastnostmi območja kraja, ki je že v procesu uradnega potrjevanja pri Kmetijskem inštitutu Slovenije.

Izgubljena bitka z bombažem

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.