Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ormož: Večer modre frankinje in prekmurske šunke


Monika Levanič
27. 2. 2017, 10.28
Posodobljeno
10. 07. 2017 · 03:44
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čeprav sta modra frankinja in prekmurska šunka slovenska proizvoda vrhunske kakovosti, zaščitena z geografsko označbo, sta premalo poznana.

1488191422_ml-samo_simonič.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

V organizaciji Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož so v četrtek pripravili prvo v nizu predavanj o geografsko zaščitenih živilih in izdelkih. Kakih 40 obiskovalcev je po besedah dobrodošlice direktorice ormoške knjižnice Milice Šavora z zanimanjem prisluhnilo razmišljanju in nasvetom Ormožana Sama Simoniča iz vinske kleti Dveri-Pax o modri frankinji in prekmurski šunki.

Modra frankinja je slovenska

V nadaljevanju je Simonič opisal in poudaril posebnosti in postopke predelave modre frankinje, ki naj bi po nekaterih napovedih imela velik potencial. Kot je izpostavil, gre za vinsko sorto, ki izvira iz Slovenije. To so pred kratkim potrdili nemški strokovnjaki. Kot domovina modre frankinje se je sicer pred tem ob Avstriji omenjala še Madžarska. V Sloveniji je s to vinsko trto z velikimi temno modrimi grozdi zasajenih okoli 600 ha površin, razširjena je v Posavju in Podravju. Za največjega pridelovalca sicer velja Madžarska, kjer imajo zasajenih okoli 8 tisoč ha vinogradov. Simonič je postregel še s kupom drugih zanimivih informacij, denimo, da se modri frankinji v nemščini reče Blaufränkisch ali Lemberger. Tako se imenuje po kraju Lemberg pri Šmarju pri Jelšah, saj je zapisano, da so leta 1877 to sorto od tam izvažali v Nemčijo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.