Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kolikšen je delež lokalno pridelane hrane v podravskih šolah in vrtcih


Monika Levanič
27. 2. 2017, 10.19
Posodobljeno
10. 07. 2017 · 03:44
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Lokalna samooskrba se ne uresničuje tako, kot bi se lahko. Kljub temu da je ponudba lokalnih pridelovalcev in predelovalcev v Spodnjem Podravju zadostna, pri nekaterih živilih celo presežna, je po oceni ZRS Bistra Ptuj lokalna oskrba s hrano v podravskih šolah in vrtcih Ptuj le 3- do 9-odstotna

1488190867_ml-prehrana.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Ključna težava ostaja prodaja. Da bi jo izboljšali, so pred dvema letoma v Mariborski razvojni agenciji začeli projekt, s katerim nameravajo povezati kmete, trgovce in potrošnike. Projektu se je pridružilo več partnerjev, med drugim Znanstveno raziskovalno središče (ZRS) Bistra Ptuj, ki je začelo izvajati aktivnost za območje 16 občin Spodnjega Podravja. »Cilj projekta je povečati stopnjo prehranske samooskrbe v Podravju, povečati porabo lokalno pridelane hrane v podravskih javnih ustanovah, ohraniti in ustvariti delovna mesta na kmetijah in povezanih dejavnostih in pomagati deležnikom pri odpravi zakonodajnih ovir,« je ob predstavitvi projekta juršinskemu občinskemu svetu v uvodu pojasnila Mojca Šibila Drobnič iz ZRS Bistra Ptuj.

V okviru projekta so proučili okvirno letno porabo v javnih ustanovah s poudarkom na šolah in vrtcih ter zbrali podatke o ponudbi oskrbe z lokalno prehrano. Raziskava je med drugim pokazala, da se lokalna samooskrba ne uresničuje, kot bi se lahko. »Po naši oceni je od možnih 20 % hrane, ki jo lahko nakupijo brez izvedbe postopka javnega naročanja, izkoriščenih le približno 3 do 9 odstotkov te izjeme, ki jo omogoča Zakon o javnih naročilih, tako da bi lahko še povečali udeležbo lokalnih ponudnikov in delež lokalne hrane v javnih zavodih Spodnjega Podravja,« je opozorila Sandra Jankovič iz ZRS Bistra.

Porabili 1.278 ton hrane, največ mleka in mlečnih izdelkov ter sadja in zelenjave

15 % ponudnikov že presega povpraševanje

Kje so zavore oskrbe z lokalno hrano

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.