Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pri cvičku slavili trije, najboljša salama Milana Daničiča


Besedilo in foto: L. Markelj Fotografije priznanj s salamijade: J. Kic
19. 3. 2012, 06.30
Posodobljeno
06. 04. 2012 · 13:29
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

cvickar001.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
CVICKAR001
ssalamarjinajboljsi.jpg
Najboljši salamarji.

Društvo vinogradnikov in turistično društvo Škocjan sta združila moči in v gostilni Luzar pripravila tradicionalno prireditev, škocjansko cvičkarijo in salamijado. Najboljšim vinogradnikom in salamarjem so podelili priznanja.

imgp2141.jpg
Najboljši pridelovalci cvička (od leve proti desni): Franc Butara, Franc Gros in Drago Kozinc.

Škocjančani bodo lanski letnik še dolgo pomnili, saj je bil izjemen. Kot je povedal član petčlanske strokovne komisije Marjan Oberč, je v ocenjevanje prispelo kar 105 vzorcev vin (nekaj je bilo še zavrnjenih), od teh največ (64) cvička, sledijo deželna rdeča vina (26), žametovka (11) ter nekatera druga sortna rdeča vina. Kljub temu da so bili pogoji pridelovanja dobri, pa je Oberč dejal, da je bilo kletarjenje izredno težavno. Predsednik vinogradnikov Škocjan Franci Matko je zato vesel, da so lani v društvu v novih prostorih sredi Škocjana pridobili vinski laboratorij, ki ga škocjanski vinogradniki s pridom uporabljajo.

imgp2079.jpg
Gostje so okušali dobre salame in domač kruh škocjanskih gospodinj.

Povprečna ocena ocenjenih cvičkov je bila 15, 93 točke, kar je izjemen rezultat. Najboljši cviček (z isto oceno 16,20) so pridelali: Vina Kozinc iz Dolenjih Impolj pri Studencu, Franc Gros iz Štrita pri Bučki ter Franc Butara iz Tomažje vasi. Pri žametni črnini sta bila najboljša Franci Jene iz Tržišča (16,43) in Peter Blatnik iz Hrastulj pri Škocjanu (16,37), najboljše deželno rdeče je uspelo Simonu Markoviču iz Zagrada pri Škocjanu (16,70), modra frankinja Vinom Kozinc iz Studenca (18,03) in Franciju Matku iz Malih Poljan pri Škocjanu (18).

Priznanje za najboljši laški rizling je prejel Zvone Ogrinec iz Velikih Poljan pri Škocjanu (17,30), za belo zvrst Nada Kirar iz Dobruške vasi (16,57) za ventlinec Vinko Bobič iz Sel pri Šmarjeških Toplicah (16,77), za sivi pinot Franci Smrekar ml. iz Stare Bučke (18,17), ki je enako priznanje prejel tudi za rumeni muškat (17,97), za belo zvrst 2009 barik Vina Kozic iz Studenca (17,97),za sovinjon Franci Perše iz Zbur (18,13) , ki je prejel še tako priznanje za laški rizling izbor (17,97) in tudi za laški rizling ledena trgatev (19,10), za zeleni silvanec Janez Vide iz Tomažje vasi (18,10) in tudi za kerner (18,10), za laški rizling pozna trgatev Jožica Oberč iz Tomažje vasi (18,47) in Janez Vide iz Tomažje vasi (18,33), vina Kozinc pa so prejela še priznanje za najboljši beli pinot (18,13) in sovinjon (18,07).

imgp2137.jpg
Podelitev priznanj najboljšim vinogradnikom. Čestital jim je tudi župan Jože Kapler.

V Škocjanu je letos potekala že 7. salamijada. Kot je povedal eden glavnih organizatorjev Milan Janežič, je bila udeležba dobra, saj so v ocenjevanje prejeli 55 vzorcev salam. Strokovna komisija z Dragom Košakom na čelu je odločila, da so najvišja mesta dosegli (od prvega naprej): Milan Daničič iz Kompolja pri Boštanju, Rajko Krnc iz Škocjana, Denis Gorenc iz Vinice pri Šmarjeti, Jože Fabjan iz Gradišča pri Šentjerneju, Peter Selak iz Vinice pri Šmarjeti itd.

Zbrane obiskovalce je zabaval ansambel Petan, tako da so svoje uspehe veselo proslavili, seveda ob okušanju salam, vin in dobrega domačega kruha, ki so ga spekle  članice Društva podeželskih žena Škocjan.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.