Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Praznik topliškega jabolka 2013


M. Ž.
20. 10. 2013, 10.30
Posodobljeno
21. 10. 2013 · 08:33
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

img_0002_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
IMG_0002
img_9986_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Z ugrizom v slastno jabolko so praznik topliškega jabolka odprli (z leve) domači župan Jože Muhič, predsednica topliškega društva podeželskih žena Marija Šuštaršič in direktor novomeškega kmetijsko gozdarskega zavoda Jože Simončič. (Foto: M. Ž.)
img_0068_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Prikaz izdelave jabolčnega soka.
img_0038_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Najtežje jabolko.
img_9974_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Nastop folklorne skupine domačega društva podeželskih žena.

Osrednja jesenska prireditev v Dolenjskih Toplicah - praznik topliškega jabolka - je včeraj pred in v kulturno kongresni center privabila lepo število ljudi, podobno pa naj bi bilo tudi danes, ko organizatorji – občina Dolenjske Toplice, Kmetijski gozdarski zavod Novo mesto in društvo podeželskih žena Dolenjske Toplice, znova pripravljajo pestro dogajanje. »Vsako leto je nekaj novega, tako da za naše občane in številne obiskovalce poskrbimo, da se imajo v Dolenjskih Toplicah lepo in da bodo prihajali nazaj, sami, s svojimi družinami in drugimi, ki jim bodo povedali o prijaznosti in toploti topliških ljudi,« je v nagovoru ob uradnem odprtju praznika povedal domači župan Jože Muhič.

Njegov soimenjak – Jože Simončič, direktor novomeškega kmetijsko gozdarskega zavoda pa je dejal, da je ponosen, da smejo biti že vrsto let soustvarjalci te prepoznavne prireditve. »Na takem dogodku imamo lahko vsaj dve pomembni sporočili. Najprej za tiste, ki pridelujete in predelujete, da se da proizvode kakovostno ob ustreznem znanju predelati in tudi uspešno prodati ter si zagotoviti del dohodka na kmetijah. Za tiste, ki ste potrošniki, pa je prav gotov pomemben ta osebni stik s pridelovalcem, da se lahko prepričate, da so ti proizvodi ne samo enako kakovostni, ampak boljši kot tisti v veleblagovnicah in pripeljani iz tujine. Na ta način se gradi prepoznavnost in solidarnost med potrošniki in pridelovalcem, kar je zelo pomembno, še posebej v tem času, ki ga preživljamo.«

Sobotni dan je minil v znamenju kmečke tržnice, razstave jabolk, ostalega sadja s poudarkom na kakiju in stročnic, jedi iz jabolk, ocenjenih jabolčnih zavitkov ter sadnih sokov in kisov, prikaza izdelave jabolčnega soka, peke kostanja in degustacije mošta, peke palačink in jabolk ter nastopa ansambla Topliška pomlad, pa tudi kulinaričnega ustvarjanjem na temo jabolk štirih topliških gostiln – restavracije Balnea ter gostišč Oštarija, Račka in Kolesar.

Podobno bo tudi danes, ko bo dogajanje vrhunec doseglo s prikazom izdelave jabolčnega zavitka ob 15. uri, letos običajnega in veganskega, pol ure kasneje pa bodo podelili priznanja najboljšim jabolčnim zavitkom in najtežjemu topliškemu jabolku, letos ga je prinesel Janez Bučar in tehta 429 gramov, ter najboljšim jabolčnim kisom in jabolčnim sokovom, omenjeni ocenjevanji so letos izvedli prvič. Dan bodo zaključili z nastopom plesnega društva Pan in kavbojskih plesalk Country Koral.

Praznik trinajstega topliškega jabolka se bo s strokovnim delom nadaljeval jutri, za katerega bo poskrbel novomeški kmetijsko gozdarski zavod.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.